PETRŽELOVÁ (PASTINÁKOVÁ) OMÁČKA S KOPREM

SUROVINY

  • 300 g petržele (kořen)
  • 150 g cibule
  • 160 ml kokosového mléka (1 malá plechovka)
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 25 g másla
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička umeocta (nebo octa)
  • 1 rovná polévková lžíce sušeného kopru
  • 750 ml horké vody
  • 50 ml studené vody

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Celková energetická hodnota cca 560 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Cibuli nakrájíte na kostičky.
  • Petržel nastrouháte nahrubo nebo použijete sekáček na zeleninu.
  • Kukuřičný škrob rozmícháte s 50 ml vody.
  • Vodu přivedete k varu.

POSTUP

  • Cibuli zpěníte na másle.
  • Přidáte petržel a společně zprudka restujete asi 5 minut, dokud petržel trochu nezezlátne. Po celou dobu mícháte.
  • Osolíte, podlijete horkou vodou, přiklopíte pokličkou a vaříte cca 10 minut do změknutí petržele.
  • Přidáte kokosové mléko, vmícháte kukuřičný škrob a 3 minuty za stálého míchání provaříte.
  • Odstavíte z plotny, necháte trochu zchladnout a ponorným mixérem rozmixujete dohladka.
  • Zcela na závěr vmícháte kopr a ocet.

Můžete podávat s vařenými brambory (pokud chcete, aby celé jídlo bylo bezlepkové) nebo s těstovinami, houskovým knedlíkem bez kynutí nebo bramborovými noky. Místo masa přidejte vajíčko vařené natvrdo.

VARIANTA S PASTINÁKEM

Postupujete zcela stejně, jen místo petržele použijete pastinák. Můžete vynechat i kopr, omáčka pak bude sladká, připomínající vzdáleně svíčkovou omáčku.

PRAKTICKÉ

  • Octem můžete omáčku doladit dle vlastní chuti – po uvedené 1 kávové lžičce omáčka zůstává sladká.
  • Pokud by byla omáčka moc hustá, naředíte ji horkou převařenou vodou do požadované hustoty.
  • Pokud máte velkou plechovku kokosového mléka, přidejte do omáčky 4 polévkové lžíce kokosové hmoty a 4 polévkové lžíce vody.