Ztracené (pošírované, zastřené) vejce

Přidáno dne 07.02.2016

Ztracená vejce jsou velkou pochoutkou – uplatní se v teplé i studené kuchyni.
A jak na ně?
Základem jsou čerstvá vejce.

Do 1 litru vroucí vody přidáte 1 polévkovou lžíci umeocta (nebo klasického octa). Vodu nesolit (!).
Plamen pod hrncem snížíte natolik, aby voda nevřela, ale aby ode dna jen pouštěna bubliny.

Poté vodu kruhově zamícháte tak, aby se rozpohybovala a vytvořila uprostřed jemný vír.

Do tohoto víru z co nejmenší výšky rychle vlijete vajíčko, které jste si předtím rozklepli do misky.

Po vlití vajíčka do horké vody již dál vodu nemícháte – jen fascinovaně koukáte do hrnce, jak se vaječný bílek sráží a obaluje žloutek :). Aby se bílek kolem žloutku obalil rovnoměrně, je možné si pomoci dvěma polévkovými lžícemi.

Vaříte (resp. voda probublává) v hrnci bez pokličky 3 minuty.

Pak opatrně vyndáte vajíčko děrovanou naběračkou a vložíte do misky se studenou vodou.
Tím se vajíčko prudce zchladí.

Stejně postupujete i s dalšími vajíčky – v hrnci vaříte vždy jen jedno vajíčko.

Výsledkem je vajíčko, jehož bílek je uvařený – lepší je možná použít slovo sražený,
ale uvnitř schovaný žloutek zůstává tekutý (protože jsme vejce zchladili).

Takto upravené vajíčko se používá k studeným zeleninovým salátům, k teplým zeleninovým jídlům, jako příloha k čočkovému pyré, na tousty, k teplé šunce, k restovaným žampionům, k tvarohovým knedlíčkům se špenátem nebo jako vložka do polévky – třeba do kulajdy :).

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *