KOPROVÁ OMÁČKA

Přidáno dne 12.08.2018

1 litr plnotučného mléka
200 g zakysané smetany
50 g hladké pšeničné mouky
20 g lístků  čerstvého kopru (jedna veliká vrchovatá hrst)
1 rovná kávová lžička cukru
1 a 1/2 rovné kávové lžičky soli
1 kávová lžička umeocta (nebo octa)

 Varianta bez lepku:
50 g hladké pšeničné mouky nahradíte 50 g rýžové hladké mouky

Celková energetická hodnota cca 1.120 kcal.

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

Nejprve si uděláte záklechtku – 100 ml studeného mléka smícháte se zakysanou smetanou, následně přidáte mouku, sůl a  vše důkladně promícháte.

Zbylé mléko vlijete do hrnce, přidáte cukr a přivedete k varu – doporučuji mléko hlídat, aby vám nevzkypělo a neuteklo z hrnce.

Do vroucího mléka vlijete záklechtku, počkáte až opět vzejde var, pak snížíte hořák na mírný plamen a  vaříte bez pokličky 15 minut. Průběžně míchejte, mouka má tendenci klesat a usazovat se na dně.

Pak přidáte lístky kopru, ještě minutu necháte provařit a odstavíte z ohně.
Chuťově doladíte octem v množství dle chuti – u nás máme rádi koprovku spíš nasladko, octa tedy dávám jen symbolickou jednu lžičku.

Následně omáčku rozmixujete dohladka ponorným mixérem a podáváte.

Při bezlepkové variantě podáváte s vařenými brambory a natvrdo vařeným vejcem. Pokud jste bez dietního omezení, můžete podávat třeba s knedlíky a plátkem vařeného hovězího masa.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *