KOPROVÁ OMÁČKA

jednoduchý recept na koprovou omáčku s brambory a vejci

SUROVINY

1 litr plnotučného mléka
200 g zakysané smetany
50 g hladké pšeničné mouky
20 g lístků  čerstvého kopru (jedna veliká vrchovatá hrst)
1 rovná kávová lžička cukru
1 a 1/2 rovné kávové lžičky soli
1 kávová lžička umeocta (nebo octa)

Varianta bez lepku:
50 g hladké pšeničné mouky nahradíte 50 g rýžové hladké mouky

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1.120 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Uděláte záklechtku: do misky nalijete 100 ml studeného mléka, přidáte zakysanou smetanu, mouku, sůl a  vše důkladně metličkou promícháte.

POSTUP

  • Zbylé mléko vlijete do hrnce, přidáte cukr a přivedete k varu – mléko hlídejte, aby vám nevzkypělo a neuteklo z hrnce.
  • Do vroucího mléka vlijete záklechtku, promícháte a počkáte až opět vzejde var.
  • Vaříte bez pokličky na mírném ohni 15 minut – průběžně míchejte, protože mouka má tendenci klesat a usazovat se na dně.
  • Přidáte lístky kopru, ještě 1 minutu provaříte a odstavíte z ohně.
  • Chuťově doladíte octem v množství dle chuti (u nás je v oblibě koprovka spíš nasladko, octa tedy dávám jen symbolickou jednu kávovou lžičku).
  • Omáčku rozmixujete dohladka ponorným mixérem a podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Při bezlepkové variantě podáváte s vařenými brambory a natvrdo vařeným vejcem.
  • Pokud jste bez dietního omezení, můžete podávat třeba s houskovým knedlíkem bez kynutí.