HOUSKOVÝ KNEDLÍK BEZ KYNUTÍ

Přidáno dne 19.03.2017

125 g polohrubé mouky
125 g hrubé mouky
1 rohlík (1-2 dny starý)
1 vejce
125 ml vlažné vody
1 rovná kávová lžička sody
1/4 kávové lžičky soli

Z uvedeného množství je jedna šiška knedlíku.

Rohlík nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.

Obě mouky prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, pokrájený rohlík a zamícháte.

Přidáte vlažnou vodu, vejce a důkladně vařečkou nahrubo promícháte.
Poté rukama vypracujete hladké těsto a z něj vytvarujete šišku o délce cca 17 cm – nemusíte běžet pro pravítko, uvedené centimetry jsou celá délka dlaně včetně prstů :).
Pokud by se vám při tvarování šišky těsto lepilo na ruce, navlhčete si je studenou vodou.

Knedlík vložíte do vroucí osolené vody a zprudka bez poklice vaříte celkem 25 minut (po 15ti minutách varu šišku ve vodě otočíte a vaříte dalších 10 min).

Po vyndání z horké vody ihned knedlík nakrájíte na plátky nebo alespoň šišku překrojte vejpůl, případně knedlík propíchejte jemně vidličkou (nebo špejlí), aby z něj vyšla pára – pokud tak neučiníte, vystavujete se nebezpeční, že se knedlík srazí.

Tento typ knedlíku se řadí k těm pevnějším  – nečekejte tedy nadýchaný „molitanový“ knedlík, který se vám v omáčce obratem rozpadne a „rozpustí“ – ale takový, který omáčku nasákne, ale zůstane kompaktní…

Knedlík je chutný  i při tomto poměru mouky: 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *