SUROVINY
125 g polohrubé mouky
125 g hrubé mouky
1 rohlík (1-2 dny starý)
1 vejce velikosti M
125 ml vlažné vody
1 rovná kávová lžička sody
1/4 kávové lžičky soli do knedlíku
1/2 polévkové lžíce soli do vody na vaření
4 litry vody na uvaření
Z uvedeného množství je jedna menší šiška knedlíku.
Celková energetická hodnota cca 1 100 kcal.
PŘÍPRAVA
- Rohlík nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
- Do velkého hrnce nalijete vodu, přidáte sůl a přivedete k varu.
POSTUP
- Obě mouky prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, rohlík a zamícháte.
- Přidáte vlažnou vodu, vejce a důkladně vařečkou nahrubo promícháte.
- Rukama vypracujete hladké těsto a z něj vytvarujete šišku o délce cca 20 cm. Pokud by se vám při tvarování šišky začalo těsto lepit na ruce, navlhčete si je studenou vodou.
- Knedlík vložíte do vroucí osolené vody, odlepíte ho ode dna hrnce a poměrně zprudka vaříte bez poklice 15 minut, pak šišku ve vodě otočíte a vaříte ještě 10 – 15 minut.
- Po vyndání z vroucí vody knedlík hned nakrájíte na plátky nebo alespoň šišku překrojte vejpůl, případně knedlík propíchejte jemně vidličkou (nebo špejlí), aby z něj vyšla pára – pokud to neuděláte, vystavujete se nebezpečí, že se knedlík srazí.
Tento typ knedlíku se řadí k těm pevnějším, nečekejte tedy nadýchaný „molitanový“ knedlík, který se vám v omáčce obratem rozpadne a rozpustí – ale takový, který omáčku nasákne, ale zůstane kompaktní.
PRAKTICKÉ
- Pokud máte rohlík čerstvý, nakrájejte ho a nechte v míse (raději však na tácu a v jedné vrstvě) alespoň hodinu oschnout.
- Na vaření použijte veliký hrnec, knedlík se vařením zvětší.
- Vodu na uvaření knedlíku si můžete předvařit v rychlovarné konvici, přelít do hrnce, osolit a přiklopit poklicí, aby nevychladla. Až začnete tvarovat knedlík, stačí jen horkou vodu zapnout a přivést k varu.
- Knedlík na povrchu osychá – tomu můžete zabránit tím, že šišku před rozkrojením potřete pomocí mašlovačky 2 kávovými lžičkami rostlinného (ne však olivového) oleje.
- Pokud nemáte rohlík, můžete ho nahradit cca 50 g toustového (případně i běžného) chleba, který včetně kůrky pokrájíte na kostičky.
- Knedlík „unese“ i tento poměr mouky: 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky.