HOUSKOVÝ KNEDLÍK BEZ KYNUTÍ

SUROVINY

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g hrubé mouky
  • 1 rohlík (1-2 dny starý)
  • 1 vejce
  • 125 ml vlažné vody
  • 1 rovná kávová lžička sody
  • 1/4 kávové lžičky soli do knedlíku
  • 1/2 polévkové lžíce soli do vody na vaření
  • 4 litry vody na uvaření

Z uvedeného množství je jedna šiška knedlíku.
Celková energetická hodnota cca 1 100 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Rohlík nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
  • Do velkého hrnce nalijete vodu, přidáte sůl a přivedete k varu.

POSTUP

  • Obě mouky prosejete do mísy, přidáte sůl, sodu, rohlík a zamícháte.
  • Přidáte vlažnou vodu, vejce a důkladně vařečkou nahrubo promícháte.
  • Rukama vypracujete hladké těsto a z něj vytvarujete šišku o délce cca 17 cm (délka dlaně včetně prstů).
  • Knedlík vložíte do vroucí osolené vody a poměrně zprudka vaříte bez poklice 15 minut, pak šišku otočíte a vaříte ještě 10 minut.
  • Po vyndání z vroucí vody knedlík hned nakrájíte na plátky nebo alespoň šišku překrojte vejpůl, případně knedlík propíchejte jemně vidličkou (nebo špejlí), aby z něj vyšla pára – pokud to neuděláte, vystavujete se nebezpečí, že se knedlík srazí.

PRAKTICKÉ

  • Pokud máte rohlík čerstvý, nakrájejte ho a nechte v míse alespoň hodinu oschnout.
  • Pokud by se vám při tvarování šišky začalo těsto lepit na ruce, navlhčete si je studenou vodou.
  • Na vaření použijte veliký hrnec, knedlík vařením nabyde.
  • Vodu na uvaření knedlíku si můžete předvařit v rychlovarné konvici, přelít do hrnce, osolit a přiklopit poklicí, aby nevychladla. Až začnete tvarovat knedlík, stačí jen horkou vodu zapnout a přivést k varu.
  • Knedlík na povrchu osychá – tomu můžete zabránit tím, že šišku před rozkrojením potřete pomocí mašlovačky 2 kávovými lžičkami rostlinného (ne však olivového) oleje.
  • Pokud nemáte rohlík, můžete ho nahradit cca 50 g toustového (případně i běžného) chleba, který včetně kůrky pokrájíte na kostičky.
  • Knedlík „unese“ i tento poměr mouky: 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky.

Tento typ knedlíku se řadí k těm pevnějším  – nečekejte tedy nadýchaný „molitanový“ knedlík, který se vám v omáčce obratem rozpadne a rozpustí – ale takový, který omáčku nasákne, ale zůstane kompaktní…