POSTNÍ KNEDLÍK Z INSTANTNÍ KUKUŘIČNÉ POLENTY

SUROVINY

250 g instantní kukuřičné polenty
1 litr horké vody
2 rovné kávové lžičky soli

Uvedený poměr polenty a vody je pouze orientační. Poměry i doba vaření
se u jednotlivých výrobců polenty liší. Řiďte se proto návodem na obalu.

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Čtyři zavařovací sklenice nebo hrníčky rovného válcovitého tvaru o objemu
    cca 250 – 300 ml napustíte po okraj studenou vodou.

POSTUP

  • Do hrnce s vroucí osolenou vodou pomalu a za stálého míchání metličkou vsypete instantní polentu.
  • Na velmi mírném ohni a za stálého míchání vaříte 3 minuty (případně tolik minut, kolik uvádí návod) a pak odstavíte z ohně.
  • Vylijete vodu ze sklenic či hrníčků. Případné zbytky vody nevysušujete.
  • Uvařenou polentovou kaši přemístíte do sklenic pomocí velké a malé lžíce a upěchujete ji.
  • Kaši necháte v pokojové teplotě ztuhnout a pak vyklopíte.

Pro snadné vyklopení: plnou sklenicí několikrát zatřesete. Pak ji otočíte dnem vzhůru, trochu s ní ještě zatřesete a ztuhlá polenta ze sklenice postupně vyklouzne. Případně můžete ještě zapíchnout doprostřed polentového válečku vidličku a vyndání polenty si tak usnadnit.

Polentový váleček pokrájíte na plátky a vzniklá kolečka použijete obdobně jako klasický knedlík.
Ohříváte stejně jako klasický knedlík – na pařáčku, v napařovací vložce nebo třeba na pánvi.

PRAKTICKÉ

  • Pokud nemáte hrníčky či sklenice potřebného tvaru, tak uvařenou hmotu můžete nalít do vypláchnuté zapékací mísy, zarovnat stěrkou, nechat ztuhnout a pak pokrájet třeba na čtverce.
  • Knedlíky vydrží v lednici až 4 dny.
  • Hrnec po uvaření polenty hned umyjte nebo alespoň namočte. Přischlé zbytky se omývají z hrnce poměrně obtížně.
  • Polentové knedlíky se hodí např. k mrkvové omáčce, k houbovému guláši nebo k dušenému červenému zelí.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.