POSTNÍ KNEDLÍK Z INSTANTNÍ KUKUŘIČNÉ POLENTY

SUROVINY

  • 250 g instantní kukuřičné polenty
  • 1 litr horké vody
  • 3 rovné kávové lžičky soli

Uvedený poměr polenty a vody je pouze orientační. Poměry i doba vaření
se u jednotlivých výrobců polenty liší. Řiďte se proto návodem na obalu.

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Čtyři zavařovací sklenice nebo hrníčky rovného válcovitého tvaru o objemu
    cca 250 – 300 ml napustíte po okraj studenou vodou.

POSTUP

  • Do vroucí osolené vody pomalu a za stálého míchání vsypete instantní polentu.
  • Na velmi mírném ohni  a za stálého míchání vaříte 3 minuty a pak odstavíte z ohně.
  • Vylijete vodu ze sklenic či hrníčků. Případné zbytky vody nevysušujete.
  • Uvařenou polentovou kaši přemístíte do sklenic pomocí velké a malé lžíce a trochu ji upěchujete.
  • Kaši necháte v pokojové teplotě ztuhnout.

Pro snadné vyklopení: plnou sklenicí několikrát zatřesete, otočíte ji dnem vzhůru
a ztuhlá polenta ze sklenice vyběhne. S vyndáním vám může ještě pomoci vidlička zapíchnutá doprostřed polentového válečku.

Polentový váleček pokrájíte na plátky a vzniklá kolečka použijete obdobně jako klasický knedlík.
Ohříváte stejně jako klasický knedlík – na pařáčku, v napařovací vložce nebo třeba
na pánvi.

PRAKTICKÉ

  • Pokud nemáte hrníčky či sklenice potřebného tvaru, tak uvařenou hmotu nalijete do zapékací misky nebo mísy. Knedlík ve výsledné podobě pouze nebude mít klasický kulatý tvar.
  • Knedlíky vydrží v lednici až 4 dny.
  • Hodí se např. k mrkvové omáčce, k houbovému guláši nebo k dušenému červenému zelí.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.