SUROVINY
250 g instantní kukuřičné polenty
1 litr horké vody
2 rovné kávové lžičky soli
Uvedený poměr polenty a vody je pouze orientační. Poměry i doba vaření
se u jednotlivých výrobců polenty liší. Řiďte se proto návodem na obalu.
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Čtyři zavařovací sklenice nebo hrníčky rovného válcovitého tvaru o objemu
cca 250 – 300 ml napustíte po okraj studenou vodou.
POSTUP
- Do hrnce s vroucí osolenou vodou pomalu a za stálého míchání metličkou vsypete instantní polentu.
- Na velmi mírném ohni a za stálého míchání vaříte 3 minuty (případně tolik minut, kolik uvádí návod) a pak odstavíte z ohně.
- Vylijete vodu ze sklenic či hrníčků. Případné zbytky vody nevysušujete.
- Uvařenou polentovou kaši přemístíte do sklenic pomocí velké a malé lžíce a upěchujete ji.
- Kaši necháte v pokojové teplotě ztuhnout a pak vyklopíte.
Pro snadné vyklopení: plnou sklenicí několikrát zatřesete. Pak ji otočíte dnem vzhůru, trochu s ní ještě zatřesete a ztuhlá polenta ze sklenice postupně vyklouzne. Případně můžete ještě zapíchnout doprostřed polentového válečku vidličku a vyndání polenty si tak usnadnit.
Polentový váleček pokrájíte na plátky a vzniklá kolečka použijete obdobně jako klasický knedlík.
Ohříváte stejně jako klasický knedlík – na pařáčku, v napařovací vložce nebo třeba na pánvi.
PRAKTICKÉ
- Pokud nemáte hrníčky či sklenice potřebného tvaru, tak uvařenou hmotu můžete nalít do vypláchnuté zapékací mísy, zarovnat stěrkou, nechat ztuhnout a pak pokrájet třeba na čtverce.
- Knedlíky vydrží v lednici až 4 dny.
- Hrnec po uvaření polenty hned umyjte nebo alespoň namočte. Přischlé zbytky se omývají z hrnce poměrně obtížně.
- Polentové knedlíky se hodí např. k mrkvové omáčce, k houbovému guláši nebo k dušenému červenému zelí.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.
To zní příliš zdravě 🙂
Ano, to máte pravdu. Zdravější než klasické knedlíky, kupodivu i chutné a ještě navíc bezlepkové 🙂