DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ

Přidáno dne 10.02.2018

500 g sterilovaného červeného zelí
100 g cibule
150 g brambor (jeden větší)
1 polévková lžíce sádla
1 bobkový list
na špičku lžičky drceného kmínu

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Červené zelí necháte na cedníku okapat – ale šťávu ze zelí uchovejte, bude ještě potřeba.

Brambor nastrouháte najemno.

Cibuli nakrájíte na kostičky a dáte restovat na sádlo.
Když je cibule již částečně dozlatova, přidáte k ní okapané zelí, bobkový list, kmín a zprudka vše cca 5 minut restujete – míchejte, aby se zelí nepřipalovalo.

Pak vmícháte do zelí nastrouhaný brambor, přidáte 10 polévkových lžic šťávy ze zelí a 5 polévkových lžic vody (někdy se stane, že je v kysaném zelí velice málo šťávy – v takovém případě nedostatek šťávy nahradíte vodou).
Podlité zelí necháte vzkypět, poté snížíte teplotu na mírný plamen a pod pokličkou dusíte 10 minut – občas promíchejte (pokud by zelí mělo tendenci se přichytávat ke dnu hrnce, přidejte ještě trošičku vody).

Ke konci dušení dle vašich chuťových zvyklostí můžete dosladit, dokyselit, dosolit.
Máte-li však jako my, rádi přírodní nakyslou a nepřeslazenou variantu zelí, žádné další ingredience  již přidávat nebudete.

Díky přidané bramboře také nemusíte zelí nijak zahušťovat – obejdete se tedy i bez mouky a dalšího tuku.

Postní varianta :
místo sádla použijete rostlinný olej

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *