DUŠENÉ ČERVENÉ ZELÍ

Přidáno dne 10.02.2018

500 g sterilovaného červeného zelí
100 g cibule
150 g brambor (jeden větší)
1 polévková lžíce sádla (nebo 2 polévkové lžíce oleje)
1 bobkový list
na špičku lžičky drceného kmínu

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Červené zelí necháte na cedníku okapat – ale šťávu ze zelí uchovejte, bude ještě potřeba.

Brambor nastrouháte najemno.

Cibuli nakrájíte na kostičky.

V hrnci rozehřejete sádlo, vsypete cibuli a restujete. Když je cibule již částečně dozlatova, přidáte k ní okapané zelí, bobkový list, kmín a zprudka vše cca 5 minut restujete – míchejte, aby se zelí nepřipalovalo.

Pak vmícháte do zelí nastrouhaný brambor, přidáte 10 polévkových lžic šťávy ze zelí a 5 polévkových lžic vody. Někdy se stane, že je v kysaném zelí velice málo šťávy – v takovém případě nedostatek šťávy doplníte vodou. Někdy je zas šťávy poměrně hodně – přesto však dejte k zelí i vodu  – vodou totiž naředíte poměrně velmi intenzivní kyselou chuť zelné šťávy.

Podlité zelí necháte vzkypět, poté snížíte teplotu na mírný plamen a pod pokličkou dusíte 10 minut – občas promíchejte. Pokud by zelí mělo tendenci se přichytávat ke dnu hrnce, přidejte ještě přiměřeně vody.

Ke konci dušení dle vašich chuťových zvyklostí můžete dosladit, dokyselit, dosolit.
Máte-li však jako my, rádi přírodní nakyslou a nepřeslazenou variantu zelí, žádné další ingredience  již přidávat nebudete.

Díky přidané bramboře také nemusíte zelí nijak zahušťovat – obejdete se tedy i bez mouky a dalšího tuku.

Postní varianta :
místo sádla použijete rostlinný olej

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *