
SUROVINY
- 500 g žampionů
- 200 g cibule
- 2 velké stroužky česneku (12 g)
- 2 rovné kávové lžičky sladké papriky
- 3 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 rovné kávové lžičky soli
- 1/4 kávové lžičky drceného kmínu
- 500 ml horké vody
- 50 ml studené vody
Z uvedeného množství jsou 3 – 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Cibuli pokrájíte na kostičky.
- Česnek nasekáte nadrobno.
- Hlavy žampionů pokrájíte na díly velikosti sousta cca 3 x 3 cm. Nohy žampionů pokrájíte na kolečka široká 1 cm.
- Škrob rozmícháte vidličkou v 50 ml studené vody.
POSTUP
- V hluboké pánvi nebo v kastrolu zpěníte na oleji cibuli a až začne zlátnout přidáte česnek, papriku a cca 2 min za stálého míchání restujete.
- Vsypete žampiony, přidáte sůl a kmín. Mícháte a restujete do té doby, dokud houby nepustí vodu a nezmenší svůj objem.
- Vlijete horkou vodu, přiklopíte poklicí a počkáte, až opět vzejde var. Pak stáhnete plamen a na mírném ohni dusíte cca 15 minut do změknutí žampionů.
- Přilijete rozmíchaný škrob, který ještě 3 minuty provaříte. Odstavíte z ohně a hned podáváte.
PRAKTICKÉ
- Žampiony můžete nahradit hlívou ústřičnou. Postupujete stejně, jen nohy nasekáte nadrobno nebo použijete sekáček na zeleninu, protože jsou tvrdé. Budete vařit o něco déle cca 25 – 30 minut do změknutí hub.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.