POSTNÍ ŽAMPIONOVÝ GULÁŠ

SUROVINY

  • 500 g žampionů
  • 200 g cibule
  • 2 velké stroužky česneku (12 g)
  • 2 rovné kávové lžičky sladké papriky
  • 3 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 1/4 kávové lžičky drceného kmínu
  • 500 ml horké vody
  • 50 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 3 – 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • Česnek nasekáte nadrobno.
  • Hlavy žampionů pokrájíte na díly velikosti sousta cca 3 x 3 cm. Nohy žampionů pokrájíte na kolečka široká 1 cm.
  • Škrob rozmícháte vidličkou v 50 ml studené vody.

POSTUP

  • V hluboké pánvi nebo v kastrolu zpěníte na oleji cibuli a až začne zlátnout přidáte česnek, papriku a cca 2 min za stálého míchání restujete.
  • Vsypete žampiony, přidáte sůl a kmín. Mícháte a restujete do té doby, dokud houby nepustí vodu a nezmenší svůj objem.
  • Vlijete horkou vodu, přiklopíte poklicí a počkáte, až opět vzejde var. Pak stáhnete plamen a na mírném ohni dusíte cca 15 minut do změknutí žampionů.
  • Přilijete rozmíchaný škrob, který ještě 3 minuty provaříte. Odstavíte z ohně a hned podáváte.

PRAKTICKÉ

  • Žampiony můžete nahradit hlívou ústřičnou. Postupujete stejně, jen nohy nasekáte nadrobno nebo použijete sekáček na zeleninu, protože jsou tvrdé. Budete vařit o něco déle cca 25 – 30 minut do změknutí hub.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE,
kterou si můžete zdarma stáhnout.