POSTNÍ ŽAMPIONOVÝ GULÁŠ

SUROVINY

500 g žampionů
200 g cibule
2 velké stroužky česneku (cca 12 g)
2 rovné kávové lžičky sladké papriky
3 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
2 rovné kávové lžičky soli
1/4 kávové lžičky drceného kmínu
500 ml horké vody
50 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 2 porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.

PŘÍPRAVA

  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • Česnek nasekáte nadrobno.
  • Hlavy žampionů pokrájíte na díly velikosti sousta cca 3 x 3 cm. Nohy žampionů pokrájíte na kolečka široká 1 cm.
  • Škrob rozmícháte vidličkou v 50 ml studené vody.

POSTUP

  • V hluboké pánvi nebo v kastrolu zpěníte na oleji cibuli a až začne zlátnout přidáte česnek, papriku a cca 2 minuty za stálého míchání restujete.
  • Vsypete žampiony, přidáte sůl a kmín. Mícháte a restujete do té doby, dokud houby nepustí vodu a nezmenší svůj objem.
  • Vlijete horkou vodu, přiklopíte poklicí a počkáte, až opět vzejde var. Pak stáhnete plamen a na mírném ohni dusíte cca 15 minut do změknutí žampionů.
  • Přilijete rozmíchaný škrob, který ještě 3 minuty provaříte. Odstavíte z ohně a hned podáváte.

Jako příloha se hodí vařená rýže, jáhlový nebo polentový knedlík.

PRAKTICKÉ

  • Žampiony můžete nahradit hlívou ústřičnou. Postupujete stejně, jen nohy nasekáte nadrobno nebo použijete sekáček na zeleninu, protože jsou tvrdé. Budete vařit o něco déle cca 25 – 30 minut do změknutí hub.
  • Kmín můžete vynechat a nahradit ho mletým pepřem.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.