60 g ovesných otrub
40 g špaldových otrub
200 g hustého jogurtu
2 vejce velikosti M
1 polévková lžíce lněných semínek
1 polévková lžíce sezamových semínek
1 polévková lžíce chia semínek
1 polévková lžíce slunečnicových semínek
1 kávová lžička sody
1 kávová lžička sušeného česneku
1/2 kávové lžičky soli
Toto je množství na jeden plech.
V míse smícháte vše sypké – otruby, všechna semínka, sodu, sušený česnek a sůl.
V jiné misce si metličkou smícháte jogurt a vejce.
Jogurtovou směs vlijete do sypké směsi a důkladně promícháte.
Těsto přesunete na plech vyložený pečícím papírem a rozprostřete ho stěrkou po ploše plechu na rozměr cca 30×25 cm, tj. výška těsta bude cca 0,5 cm.
Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Po upečení nechte zcela vychladnout, poté sundejte pečící papír a pokrájejte na libovolné tvary.
Krajíčky jsou měkké a velmi vláčné – připomínají tenkou slanou buchtu…:)
Pokud je nesníte všechny hned, zavřete je do plastové nádobky s víčkem – tam vydrží i několik dnů.
Otrubové krajíčky díky své semínkové chuti používám především jako přílohu k zeleninovým salátům, ale namazané např. tvarohovou pomazánkou s pažitkou a medvědím česnekem jsou také výborné.
Péct tyto otrubové krajíčky „nadupané“ vlákninou jako zdravější alternativu k pečivu a chlebu z bílé mouky mě fakt baví…:)
Varianta 1 :
Do těsta můžete přimíchat i čerstvé bylinky – třeba najemno pokrájenou pažitku, petrželku nebo medvědí česnek.
Varianta 2 :
Použijte jiná semínka či koření – např. chia semínka vyměňte za dýňová a sušený česnek zaměňte za drcený kmín.