250 g mrkve
200 g polohrubé mouky
5 rovných polévkových lžic medu
2 vejce
50 g másla (3 cm široký plátek másla)
1 rovná kávová lžička sušeného zázvoru
1 rovná kávová lžička sody
kousek másla a hrubá mouka na vymazání formy
Toto je množství na klasickou koláčovou formu o průměru 28 cm.
Mouku prosejete do mísy.
Mrkev nastrouháte najemno nebo na nudličky julienne a přimícháte k mouce.
Přidáte med, vejce, zázvor a vše promícháte.
Máslo rozpustíte a vlijete do směsi.
Nakonec přidáte sodu a vše důkladně promícháte.
Hmotu přemístíte do koláčové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete 20 – 25 minut. Ke konci pečení doporučuji hlídat, aby se koláč ode dna nepřipekl.
Výsledkem pečení je vláčný koláč perníkového typu, který můžete (ale nemusíte) ještě např. po povrchu posypat moučkovým cukrem nebo servírovat se šlehačkou jako dezert.
Osobně nejčastěji koláč podélně rozkrojím a potřu pikantnějším typem marmelády – třeba malinovou nebo marmeládou z černého rybízu.
Dejte kousek koláče návštěvě ke kávě či čaji a nechte ji hádat, z jakých surovin koláč je…
Určitě neuhodne, že dobrou polovinu hmoty koláče tvoří mrkev…:)