SUROVINY
500 g mrkve
300 g brambor
100 g cibule
200 ml smetany na vaření 12 %
25 g másla
1 l horké vody
1 rovná polévková lžíce domácí sušené polévkové zeleniny (nemusí být)
1 rovná polévková lžíce soli
1 – 2 kávové lžičky kari
Celková energetická hodnota cca 990 kcal.
PŘÍPRAVA
- Mrkev nastrouháte nahrubo nebo posekáte v sekáčku na zeleninu.
- Brambory pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
POSTUP
- V hrnci rozpustíte máslo, přidáte cibuli a restujete do té doby, dokud cibule nezačne zlátnout.
- Přidáte mrkev a cca 5 minut ji zprudka restujete. Průběžně mícháte, aby se mrkev nepřipekla.
- K mrkvi přidáte kari a promícháte.
- Mrkev zalijete vroucí vodou, přidáte pokrájené brambory, sušenou zeleninu, sůl a vaříte cca 15 minut, případně do té doby, dokud nejsou brambory měkké.
- Přilijete smetanu, necháte polévku 2 minuty projít varem a pak odstavíte z ohně.
- Na závěr polévku rozmixujete tyčovým mixérem.
Polévka je přesnídávkového typu – hladký hustý sytý krém, který můžete podávat jako samostatné jídlo.
PRAKTICKÉ
- Množství použitého kari je na vás. Ti, kteří chtějí jen lehkou exotickou příchuť, přidají do polévky jednu kávovou lžičku, milovníci kari si dají lžičky dvě. Mám vyzkoušeno, že polévka unese i jednu zarovnanou polévkovou lžíci běžného kari.