MRAMOROVÁ MANDLOVÁ BÁBOVKA (bez mléka)

SUROVINY

125 g polohrubé mouky
125 g celozrnné špaldové hladké mouky
100 g mandlí
125 ml rostlinného oleje
2 vejce velikosti M
150 g cukru
20 g vanilkového cukru (1 polévková lžíce)
15 g kakaa (1 polévková lžíce)
50 ml mandlového likéru amaretto (nemusí být)
250 ml studené vody
1 kávová lžička sody
špetka soli

Na vymazání formy:
10 g másla
2 rovné polévkové lžíce hrubé mouky

PŘÍPRAVA

  • Mandle včetně slupek vsypete do mísy, zalijete větším množství vody a necháte cca 10 – 12 hodin namáčet. Pak mandle přecedíte, zalijete čerstvou vodou (250 ml) a pomocí mixéru rozmixujete.
  • Bábovkovou formu důkladně vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Případný přebytek mouky odstraníte.
  • Do mísy prosejete oba druhy mouky, přidáte oba druhy cukru, sodu, sůl a vše důkladně promícháte.
  • Do druhé mísy nalijete olej, přidáte vejce, rozmixovanou mandlovou drť včetně vody a vše metličkou smícháte dohromady.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Tekuté suroviny vmícháte do surovin sypkých a vymícháte řidší těsto.
  • Přibližně polovinu těsta odeberete do jiné mísy a přimícháte kakao a mandlový likér.
  • Bábovkovou formu naplníte nejprve těstem světlým a pak těstem tmavým.
  • Formu vložíte do trouby a pečete na 180 °C cca 50 – 60 minut. Zda je upečeno, zjistíte pomocí špejle – pokud je špejle, zapíchnutá doprostřed těsta, po vyndání suchá (neobalená těstem), je upečeno.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180 °C při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem 30 minut, pak vršek bábovky přikryju alobalem, aby se bábovka odshora nepřipalovala a dopeču.
  • Bábovku vyndáte z trouby, necháte ve formě cca 10 minut zchladnout a pak vyklopíte.

Tato bábovka není závratně sladká, proto ji před servírováním můžete ještě posypat moučkovým cukrem.

PRAKTICKÉ

  • Pokud nechcete celozrnnou variantu bábovky, použijete pouze mouku polohrubou v množství 250 g.
  • Jestliže nemáte hrubou mouku na vysypání formy, je možné použít mouku polohrubou nebo strouhaný kokos.
  • K upečení bábovky jsem použila formu na bábovku Heritage z litého hliníku od americké firmy Nordic Ware, kterou si můžete pořídit v e-shopu Denis Henry.