SUROVINY
25 g čerstvého zázvoru
5 hřebíčků
cca 5 cm skořice celé
1 litr vody
PŘÍPRAVA
Čerstvý zázvor oloupete a pokrájíte na tenké plátky nebo na drobné kostičky.
POSTUP
- Do kastrůlku se studenou vodou vložíte zázvor a přivedete k varu.
- Až začne voda vřít, přidáte hřebíček, skořici a vaříte na mírném ohni ještě 10 minut.
- Odstavíte z ohně a přecedíte do termosky.
Popíjíte po doušcích v průběhu celého dne.
Pokud sladíte, dosladíte medem.
PRAKTICKÉ
- Tento zázvorový čaj se nepije na chuť nebo jako prevence, ale jako lék. Tedy až v případě, když máte příznaky že na vás „něco leze“ nebo když jste silně prochladlí.
- Čaj má díky všem třem ingrediencím silný zahřívací účinek a spouští pocení. Zahřívací účinek přetrvává i tehdy, když čaj vychladne. Nepřidávejte proto do čaje citron, který má opačný účinek – je chladivý, stahující, uzavírá póry a zabraňuje pocení. Léčivé vlastnosti tohoto čaje byste tím znegovali.
- Dalším bojovníkem proti nachlazení je salát z kysaného zelí s křenem a jablky nebo pomazánka z červené řepy s křenem.
Tenhle čaj mě naučil mít ráda zázvor. Díky!