KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK

SUROVINY

1 kg květáku bez listu a košťálu
250 g cibule
5 vajec velikosti M
25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
1 rovná kávová lžička soli do vajec
špetka pepře do vajec
1 rovná polévková lžíce soli do vody ke květáku

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu – fáze II.
Celková energetická hodnota cca 1 020 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Květák rozeberete na středně velké růžičky – cca 10 – 15 ks.
  • Růžičky vložíte do vroucí osolené vody, počkáte až opět vzejde var a vaříte do poloměkka cca 8 – 10 minut.
  • Květák scedíte, necháte trochu vychladnout a posekáte nadrobno.
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Vejce rozklepnete do misky a promícháte se solí a pepřem.

POSTUP

  • V hluboké pánvi nebo velkém kastrolu rozehřejete máslo, přidáte cibuli a tu restujete  a mícháte, dokud nezačne zlátnout.
  • Vsypete květák a ještě společně s cibulkou cca 3 minuty restujete a mícháte.
  • Vlijete vejce a celou směs v pánvi mícháte do té doby, dokud vejce neztuhnou do vámi preferované konzistence.

Teplý květákový mozeček podáváte samotný nebo s vařenými brambory jako oběd či večeři.
Studený bez přílohy však také nemá chybu…

PRAKTICKÉ

  • Někdy bývá květák chuťově nevýrazný, někdy zas až moc sladký. Tyto chuťové nedostatky můžete obejít tím, že před dokončením do mozečku přimícháte 100 g strouhaného balkánského sýra.