KRÉMOVÁ POLÉVKA Z CELERU A BRAMBOR S VEJCI

250 g celeru
500 g brambor
4 vejce
1 kelímek smetany na vaření 12 % (190 g)
1000 ml horké vody
1 veliký stroužek česneku
1 rovná  polévková lžíce soli
1 cm široký plátek másla na polévku
1/2 cm široký plátek másla na vajíčka
sůl a pepř do vajíček

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Celer nastrouháte nahrubo.
Brambory pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
Česnek oloupete a pokrájíte na plátky.

Na másle orestujete celer dozlatova, zalijete horkou vodou a vaříte 10 minut.
Pak přidáte pokrájené brambory, česnek, sůl a vaříte ještě dalších 10 minut, případně do změknutí brambor.
Na závěr vmícháte smetanu, necháte ještě 2 minuty provařit a odstavíte z ohně.

Mezitím na pánev s rozehřátým máslem rozklepnete vajíčka.
Osolíte, opepříte a připravíte z nich „suchou“ smaženici (vajíčka by měla být hodně vypečená). Na závěr  vajíčka pak ještě měchačkou rozsekáte na malé kousky.

Polévku rozmixujete na krém pomocí ponorného mixéru.
Na závěr přidáte do polévky  posekaná smažená vejce a podáváte.