KOŠÍČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA SE ŠPENÁTEM nebo MANGOLDEM

275 g rozváleného listového těsta (jedno balení)
100 – 200 g čerstvého špenátu nebo listů mangoldu
4 středně velké stroužky česneku (15 g)
3 vejce velikosti M
180 ml zakysané smetany 15%
25 g másla
půl rovné kávové lžičky soli

Z uvedeného množství je 6 kusů.
Celková energetická hodnota cca 1900 kcal. Jeden košíček cca 320 kcal.
Pečete v plechu na muffiny nebo v miskách ramekin (ideálně průměr 9 cm a výška 5 cm).

PŘÍPRAVA

  • Listy špenátu nebo mangoldu omyjete a posekáte nahrubo.
  • Česnek posekáte nadrobno.
  • Ve větší misce smícháte vidličkou smetanu s vejci.
  • Plát vyváleného listového těsta včetně podkladového pečícího papíru rostříháte kuchyňskými nůžkami na 6 stejných dílů – budou to  obdelníky blížící se čtverci cca 12 x 13 cm (pokud máte těsto o celkových rozměrech 25 x 40 cm).
  • Řezy z listového těsta  včetně pečícího papíru vložíte do jednotlivých misek nebo otvorů v plechu na muffiny – vzniknou košíčky se čtyřmi cípy, které přesahují přes okraj.
  • Dno každého košíčku propícháte vidličkou, aby se těsto nevzdouvalo.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Na zpěněném másle orestujete česnek a až začne zlátnout, přidáte pokrájené listy, osolíte a za občasného promíchání na mírném ohni dusíte, dokud výrazně nezmenší svůj objem (cca 2 – 5 minut) a pak odstavíte z plotny.
  • Pokud by špenát či mangold pustil hodně vody, pánev nakloníte, voda steče a odstraníte ji lžící. Tepelně upravený špenát necháte chvíli zchladnout a pak vmícháte do smetany s vejci.
  • Do košíčků z těsta rovnoměrně lžící rozdělíte všechnu smetanovou náplň.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě tak, jak jste zvyklí péct listové těsto.
    Osobně ve své maloobjemové elektrické troubě, která má jen 45 l,  peču tyto košíčky na středním roštu se zapnutým spodním i horním ohřevem včetně zapnutého ventilátoru. Prvních 10 minut peču na 200°C, pak snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut, ke konci hlídám.

PRAKTICKÉ

  • Pokud použijete hluboce zmrazené listové těsto, rozválíte ho tak, abyste mohli vykrájet čtverce o straně 12 x 12 cm, které podložíte pečícím papírem stejných (nebo o trošku větších) rozměrů.
  • Misky ramekin můžete dát do trouby na rošt jednotlivě, ale pro lepší manipulaci je vhodnější postavit misky na pečící plech a ten vsunout do trouby.