275 g rozváleného listového těsta (jedno balení)
100 – 200 g čerstvého špenátu
15 g česneku (4 středně velké stroužky)
2 velká vejce
200 ml zakysané smetany
plátek másla o síle 1 cm
půl rovné kávové lžičky soli
Z uvedeného množství je 6 kusů.
Budete potřebovat plech na muffiny nebo 6 misek ramekin (použity jsou zapékací misky o průměru 9 cm a výšce 5 cm).
Na zpěněném másle orestujete česnek a až zače zlátnout, přihodíte pokrájené špenátové listy, osolíte a za občasného promíchání na mírném ohni dusíte, dokud listy špenátu nezmenší svůj objem, což je cca 2 – 5 minut.
V misce smícháte vidličkou smetanu s vejci.
Po lehkém zchladnutí podušený špenát přimícháte ke smetaně s vejci.
Plát vyváleného listového těsta rovnoměrně pokrájíte na 6 stejných dílů – budou to obdelníky blížící se čtverci – cca 12 x 13 cm (pokud budete mít těsto o celkových rozměrech 25 x 40 cm).
Z pečícího papíru si nastříháte 6 obdelníků stejných rozměrů jako je pokrájené listové těsto.
Řezy z listového těsta položíte na pečící papír a ty vložíte do jednotlivých misek nebo otvorů v plechu na muffiny – vzniknou košíčky se čtyřmi cípy.
Dno každého košíčku propícháte vidličkou, aby se těsto nevzdouvalo.
Do košíčků rovnoměrně lžící rozdělíte všechnu špenátovou náplň.
Vložíte do předem vyhřáté trouby a pečete dozlatova dle zvyklosti.
U listového těsta je velká potíž říci, jak dlouho a na kolik stupňů péci – každá trouba ho peče jinak…
Osobně peču takto :
nechám rozehřát troubu na 180 °C, košíčky vložím do trouby a zvýším teplotu na 200 °C – takto peču 10 minut. Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.
Košíčky jsou lahodné vlažné i studené.
Hodí se jako pohoštění pro návštěvu anebo jen tak na svačinu.