Skip to content
500 g hlávkové kapusty
150 g cibule
150 g kvalitní paprikové klobásy
40 g ovesných vloček
1 polévková lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl
1 polévková lžíce domácí sušené polévkové zeleniny (nemusí být)
plátek másla silný 1 cm
cca 1/2 rovné polévkové lžíce soli
1200 ml horké vody
Z uvedeného množství jsou minimálně 4 porce. Celková energetická hodnota cca 1.470 kcal.
Z kapusty vykrojíte tvrdý středový košťál, překrojíte ji na několik menších kusů a ty pak pokrájíte na proužky silné cca 0,5 cm.
Cibuli nakrájíte nadrobno.
Klobásu pokrájíte na tenká kolečka.
Na másle zpěníte cibuli, přidáte ovesné vločky a za občasného zamíchání restujete.
Až budou vločky trochu opečené a rozvoní se po kuchyni, vhodíte do hrnce pokrájenou kapustu a ještě cca 3 minuty restujete a mícháte.
Pak přilijete horkou vodu, přidáte zeleninový bujon, sušenou polévkovou zeleninu a osolíte.
Osolte zprvu méně (cca 1/4 lžíce) a až ke konci varu polévky dosolte do požadované chuti – do polévky přijde ještě klobása, která také „pustí“ nějakou tu sůl a koření.
Vaříte pod poklicí cca 15 – 20 min – do změknutí kapusty.
Hned jak se začne polévka vařit a můžete ji pustit ze zřetele, vhodíte na pánev klobásu a nasucho ji opékáte – klobása pustí tuk.
Po opečení polovinu klobásy vhodíte hned do hrnce a přidáte i vysmažený tuk (stačí jen 1 – 2 polévkové lžíce) – klobása se v polévce vyvaří a krásně ji ochutí.
Druhou polovinu klobásy přidáte do hrnce až těsně před dovařením – klobása se jen prohřeje a zůstane jí výrazná „pečená“ chuť.
Výsledkem vašeho snažení je hustá sytá polévka vhodná jako hlavní jídlo nebo večeře – a ti, kteří tvrdí, že je polévka nenasytí, přestanou brblat a vezmou si k ní chléb nebo pečivo…:)