KAPUSTOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU

SUROVINY

500 g hlávkové kapusty
150 g cibule
150 g kvalitní paprikové klobásy
40 g ovesných vloček
1 polévková lžíce domácí sušené polévkové zeleniny (lze vynechat)
plátek másla silný 1 cm
cca 1/2 rovné polévkové lžíce soli
1200 ml horké vody (nebo domácího zeleninového vývaru)

Z uvedeného množství jsou minimálně 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1.470 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Z kapusty vykrojíte tvrdý středový košťál, překrojíte ji na několik menších kusů a ty pokrájíte na proužky silné cca 0,5 cm.
  • Cibuli nakrájíte nadrobno.
  • Klobásu pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm, dáte je na pánev bez tuku a nasucho opečete.

POSTUP

  • V hrnci na másle zpěníte cibuli.
  • Přidáte ovesné vločky a za občasného míchání restujete, dokud nebudou vločky trochu opečené.
  • Přidáte pokrájenou kapustu a ještě cca 3 minuty restujete a mícháte.
  • Přilijete horkou vodu a vsypete sušenou polévkovou zeleninu. Nebo použijete zeleninový vývar a sušenou polévkovou zeleninu vynecháte.
  • Vsypete polovinu opečené klobásy a přidáte i vysmažený tuk – stačí 2 polévkové lžíce.
  • Osolíte. Množství použité soli je odvislé od typu a pikantnosti klobásy – posolte proto zprvu jen polovičním množstvím soli.
  • Vaříte pod poklicí cca 15 – 20 min do změknutí kapusty.
  • Polévku ochutnáte a dosolíte.
  • Vsypete druhou polovinu klobásy, kterou v polévce jen prohřejete a hned podáváte.

Polévka je hustá a sytá, vhodná jako hlavní jídlo nebo večeře.

PRAKTICKÉ

  • Klobása, kterou dáte do polévky na počátku vaření, se v polévce vyvaří a krásně ji ochutí. Druhá pečená polovina přidaná v závěru, polévku chuťově doladí.