ZAVAŘENÁ STROUHANÁ JABLKA – jablečný polotovar na zimu

SUROVINY

2 kg omytých jablek se slupkou zbavených jádřince
50 ml citronové šťávy

Z uvedeného množství je 6 sklenic o objemu cca 300 ml.

PŘÍPRAVA

  • Jablka se slupkou zbavíte jádřinců, navážíte, nahrubo nastrouháte nebo použijete sekáček na zeleninu.
  • Z citronu vymačkáte šťávu, odměříte potřebné množství, přilijete k jablkům a důkladně promícháte.
  • Sklenice na zavařování včetně víček vysterilizujete.
  • Troubu předehřejete na 200 °C.

POSTUP

  • Sklenice napěchujete jablky. Při pěchování bude, v závislosti na druhu použitých jablek, vznikat menší či větší množství jablečné šťávy, kterou ze sklenic vylejete (a třeba vypijete nebo použijete do smoothie).
  • Sklenice uzavřete víčky a zavaříte dle zvyklostí.
  • Osobně zavařuji v troubě a používám tento postup: Troubu přehřejete na 200 °C. Do hlubšího plechu vyskládáte sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Do plechu nalijete teplou vodu do výše 3 cm. Vložíte do trouby a při teplotě 200°C zavařujete 30 minut. V troubě standardních rozměrů použijete střední rošt, v troubě maloobjemové rošt spodní. Pak vyjmete plech z trouby, sklenice vyndáte z vody, otočíte je dnem vzhůru a takto je necháte zcela vychladnout.

PRAKTICKÉ

  • Jablka pěchujete proto, aby bylo ve sklenici co nejméně vzduchu a jablka tak neměla šanci začít kvasit.
  • Skladujete na suchém, chladném, tmavém místě (spíž, sklep).
  • Tento jablečný polotovar se vám jistě v zimě bude hodit na výrobu štrúdlu, koláčů, muffin, salátu nebo žemlovky.