CELOZRNNÉ JABLEČNÉ MUFFINY

SUROVINY

125 g celozrnné špaldové mouky
125 g ovesných vloček
50 g cukru
400 g jablek
200 g zakysané smetany
2 vejce velikosti M
100 ml rostlinného oleje
1 rovná kávová lžička jedlé sody
1 rovná kávová lžička mleté skořice

Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2.820 kcal, jeden muffin cca 235 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jablka zbavíte jádřinců a nastrouháte nahrubo.
  • Mouku prosejete do mísy, přidáte ovesné vločky, cukr, sodu, skořici a promícháte.
  • Ve druhé misce metličkou smícháte zakysanou smetanu s olejem a vejci.
  • Plech na muffiny si připravíte dle zvyklostí – osobně vkládám osvědčené doma vyrobené papírové košíčky.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Jablka přidáte do sypké směsi a důkladně promícháte.
  • Přilijete tekutou směs a vše smícháte v těsto.
  • Těstem rovnoměrně naplníte otvory ve formě na muffiny.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 25 minut.

Muffiny provoněné skořicí jsou díky použitým jablkům krásně vláčné.

PRAKTICKÉ

  • Formu na muffiny velmi jednoduše naplníte těstem pomocí polévkové lžíce a malé lžičky.
  • Chcete-li slavnostnější variantu muffin, můžete je dozdobit šlehačkou nebo přelít rozpuštěnou čokoládou.