ŽEMLOVKA – ZEMLBÁBA

10 rohlíků (nejlépe den či dva staré)
2 vejce
25 g cukru
300 ml mléka
25 g másla (plátek másla široký 1 cm)

Náplň :
1 kg jablek
1 a ½ rovné kávové lžičky mleté skořice
25 g cukru

Celková energetická hodnota cca 2.600 kcal.

Uvedené množství se nevejde do klasické koláčové formy o průměru 28 cm. Použijte menší pekáček nebo větší zapékací formu (na foto forma 28×28 cm).

Rohlíky  pokrájíte na kolečka široká cca 1,5 cm – práci si můžete urychlit tím, že budete krájet velkým nožem dva rohlíky najednou.

Jablka nastrouháte nahrubo a smícháte se skořicí a cukrem.

Do mísy dáte mléko, vejce, cukr a vše důkladně metličkou prošleháte.

Zapékací nádobu jemně vymažete máslem a zbytek másla zatím odložíte na později.

Nakrájené rohlíky postupně máčíte v mléčné směsi – ponoříte je, aby nasákly a hned je vymačkáte prsty tak, aby rohlíky zůstaly pouze vlhké (ne mokré) a pokryjete jimi dno vymazané zapékací mísy.

Na rohlíky navrstvíte část jablek a tu pokryjete další vrstvou navlhčených rohlíků. Takto pokračujete, dokud máte rohlíky a jablka – budou to 3 vrstvy rohlíků proložené dvěma vrstvami jablek (záleží však na velikosti formy). Poslední vrstva budou rohlíky.

Zbylý kousek másla pokrájíte na maličké kousky a pokryjete jimi poslední vrstvu rohlíků – nejlepší je, když se vám podaří dát malinkatý kousek másla na každé kolečko rohlíku – máslo zajistí, že vrstva rohlíků bude zlatavá a křupavá.

V předem vyhřáté troubě na 180 °C a pečete cca  30 minut, dokud není povrch žemlovky zlatavý.

Varianta bez mléka
Klasické mléko můžete nahradit mlékem rostlinného charakteru nebo ve 300 ml vody rozmícháte 10 rovných lžic sušeného sojového nápoje Zajíc.

Žemlovku podáváte teplou s křupavými rohlíky na povrchu a třeba ještě posypanou moučkovým cukrem a nebo studenou jako dezert – třeba se šlehačkou.

A ještě na závěr jedna drobná jazykově-historická vsuvka :):
u nás na severu Čech (v bývalých Sudetech) máme pro žemlovku zažitý spíš výraz zemlbába (z německého slova Semmel – houska, žemle, rohlík).
Druhá část slova je odvozena od pečiva pečeného ve formě, které říkalo bábovka (tedy v bábovce se pekla bába) – odtud pak později vznikl pojem „bábovka“ v té podobě, ve které ho známe dnes…