ŽEMLOVKA – ZEMLBÁBA

SUROVINY

  • 10 rohlíků (nejlépe den či dva staré)
  • 2 vejce
  • 50 g cukru
  • 400 ml mléka
  • 25 g másla
  • 1 kg jablek
  • 1 a ½ rovné kávové lžičky mleté skořice

Celková energetická hodnota cca 2 700 kcal.
Z uvedeného množství je 6 porcí.

PŘÍPRAVA

  • Rohlíky  pokrájíte na kolečka široká cca 1,5 cm.
  • Jablka nastrouháte nahrubo a smícháte se skořicí a 25 g cukru.
  • Do mísy dáte mléko, vejce, 25 g cukru a vše důkladně metličkou prošleháte.
  • Zapékací nádobu vymažete v tenké vrstvě máslem a zbytek másla odložíte na později.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Nakrájené rohlíky máčíte v mléčné směsi – ponoříte je, aby nasákly, vyndáte a hned je vymačkáte prsty tak, aby rohlíky zůstaly pouze vlhké (ne mokré) a pokryjete jimi dno vymazané zapékací mísy.
  • Na rohlíky navrstvíte část jablek a tu pokryjete další vrstvou navlhčených rohlíků. Takto pokračujete, dokud máte rohlíky a jablka. Poslední vrstvou budou rohlíky.
  • Zbylé máslo pokrájíte na maličké kousky tak, abyste dali kousek másla na každé kolečko rohlíku – máslo zajistí, že vrstva rohlíků bude zlatavá a křupavá.
  • Pečete na 190 °C  cca  30 minut, dokud není povrch žemlovky zlatavý.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 20 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 10 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se žemlovka odshora nepřipalovala.
  • Žemlovku můžete podávat teplou, doladěnou na talíři moučkovým cukrem.
    Chutná je však i zastudena – když ji doplníte např. šlehačkou, změní se ve sladký dezert.

PRAKTICKÉ

  • krájení rohlíků si můžete urychlit tím, že budete krájet velkým nožem dva rohlíky najednou
  • klasické mléko můžete nahradit mlékem rostlinného charakteru nebo ve 400 ml vody rozmícháte 14 rovných lžic sušeného sojového nápoje Zajíc
  • k pečení použijte menší pekáček nebo větší zapékací formu – na foto forma 28×28 cm. Uvedené množství surovin se do klasické koláčové formy o průměru 28 cm nevejde
  • u nás na severu Čech (v bývalých Sudetech) máme pro žemlovku zažitý spíš výraz zemlbába (z německého slova Semmel – houska, žemle, rohlík). Druhá část slova je odvozena od pečiva pečeného ve formě, které říkalo bábovka (tedy v bábovce se pekla bába) – odtud pak později vznikl pojem „bábovka“ v té podobě, ve které ho známe dnes…