ŽEMLOVKA – ZEMLBÁBA

Přidáno dne 18.12.2016

10 rohlíků (nejlépe den či dva staré)
2 vejce
2 rovné polévkové lžíce cukru
300ml vody + 10 rovných polévkových lžic sušeného sojového nápoje Zajíc natural (nebo 300 ml mléka) *

Náplň :
1 kg jablek
1 a ½ rovné kávové lžičky mleté skořice
2 rovné polévkové lžíce cukru

na vymazání plátek másla široký 1 cm

Z tohoto množství surovin je  4  – 6 porcí  – záleží na tom, zda je pro vás žemlovka jídlem, nebo teplým dezertem :).

Rohlíky  pokrájíte na kolečka široká cca 1,5 cm.
Práci si můžete urychlit tím, že budete krájet velkým nožem dva rohlíky najednou :).

Vodu, sušené sojové mléko, vejce a cukr důkladně rozšleháte v široké velké misce.

Jablka nastrouháte nahrubo a smícháte se skořicí a cukrem.

Zapékací nádobu vymažete máslem a zbytek másla zatím odložíte na později.

Nakrájené rohlíky postupně máčíte v mléčné směsi – ponoříte je, aby nasákly a hned je vymačkáte rukama tak, aby rohlíky zůstaly pouze vlhké (ne mokré) a pokryjete jimi dno vymazané zapékací mísy.

Na rohlíky navrstvíte část jablek a tu pokryjete další vrstvou navlhčených rohlíků. Takto pokračujete, dokud máte rohlíky a jablka. Poslední vrstva budou rohlíky.
Pro představu: používám zapékací nádobu velikosti menšího pekáčku (uvedené množství surovin se totiž do klasické koláčové formy o průměru 28 cm nevejde) a mívám tři vrstvy rohlíků a dvě vrstvy jablek

Zbylý kousek másla pokrájíte na maličké kousky a pokryjete jimi poslední vrstvu rohlíků – nejlepší je, když se vám podaří dát malinkatý kousek másla na každé kolečko rohlíku – máslo zajistí, že vrstva rohlíků bude zlatavá a křupavá.

V předem vyhřáté troubě na 180 °C a pečete cca  30 minut, dokud není povrch žemlovky zlatavý.

* Při vaření klasické mléko až na výjimky nepoužívám – proto  je v tomto receptu uveden jako alternativa sušený sojový nápoj Zajíc, jehož předností je, že si „mléka“ připravím přesně takové množství, kolik zrovna potřebuji.
Zcela jistě můžete v tomto receptu  použít i klasické mléko či jiné mléko rostlinného charakteru.

A ještě na závěr jedna drobná jazykově-historická vsuvka :):
u nás na severu Čech (v bývalých Sudetech) máme pro žemlovku zažitý spíš výraz zemlbába (z německého slova Semmel – houska, žemle, rohlík).
Druhá část slova je odvozena od pečiva pečeného ve formě, které říkalo bábovka (tedy v bábovce se pekla bába) – odtud pak později vznikl pojem „bábovka“ v té podobě, ve které ho známe dnes…

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *