ŽEMLOVKA – ZEMLBÁBA

SUROVINY

10 rohlíků (nejlépe den či dva staré)
2 vejce
50 g cukru
400 ml mléka
25 g másla
1 kg jablek
1 a ½ rovné kávové lžičky mleté skořice

Z uvedeného množství je 6 porcí.
Celková energetická hodnota cca 2 700 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Rohlíky  pokrájíte na kolečka široká cca 1,5 cm.
  • Jablka nastrouháte nahrubo a smícháte se skořicí a 25 g cukru.
  • Do mísy vlijete mléko, přidáte vejce, 25 g cukru a vše důkladně metličkou prošleháte.
  • Zapékací nádobu vymažete v tenké vrstvě máslem a zbytek másla odložíte na později.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Nakrájené rohlíky máčíte v mléčné směsi – ponoříte je, aby nasákly, vyndáte a hned je vymačkáte prsty tak, aby rohlíky zůstaly pouze vlhké (ne mokré) a pokryjete jimi dno vymazané zapékací mísy.
  • Na rohlíky navrstvíte část jablek a tu pokryjete další vrstvou navlhčených rohlíků. Takto pokračujete, dokud máte rohlíky a jablka. Poslední vrstvou budou rohlíky.
  • Zbylé máslo pokrájíte na maličké kousky tak, abyste dali kousíček másla na každé kolečko rohlíku – máslo zajistí, že vrstva rohlíků bude zlatavá a křupavá.
  • Pečete na 190 °C  cca  30 minut, dokud není povrch žemlovky dozlatova.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má objem jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 20 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 10 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se žemlovka odshora nepřipalovala.

Žemlovku podáváte teplou jako hlavní chod. Kdo si potrpí na sladké, doladí si  žemlovku na talíři moučkovým cukrem.
Žemlovka je chutná však i zastudena – když ji doplníte šlehačkou, změní se ve sladký dezert.

PRAKTICKÉ

  • Krájení rohlíků si můžete urychlit tím, že budete krájet velkým nožem dva rohlíky najednou.
  • Klasické mléko můžete nahradit mlékem rostlinného charakteru.
  • K pečení použijte menší pekáček nebo větší zapékací formu (na foto forma cca 30×28 cm). Uvedené množství surovin se do klasické koláčové formy o průměru 28 cm nevejde.

A NĚCO NAVÍC

U nás na severu Čech (v bývalých Sudetech) máme pro žemlovku zažitý spíš výraz zemlbába (z německého slova Semmel – houska, žemle, rohlík). Druhá část slova je odvozena od pečiva pečeného ve formě, které říkalo bábovka – tedy v bábovce se pekla bába. Odtud pak později vznikl pojem „bábovka“ v té podobě, ve které ho známe dnes.