SUROVINY
150 g mrkve
150 g jablka
2 polévkové lžíce citronové šťávy
cca 1/2 kávové lžičky cukru
cca 10 polévkových lžic vody
Z uvedeného množství jsou 2 přílohové porce.
POSTUP
- Jablko a mrkev nastrouháte najemno do mísy.
- Směs promícháte s citronovou šťávou – tím nejen salát dochutíte, ale též zamezíte zhnědnutí jablka.
- Přidáte cukr a přilijete vodu.
- Salát důkladně promícháte, necháte chvíli rozležet a podáváte.
VARIANTA SLADKÁ
Místo citronu a vody použijete šťávu a dužinu z pomeranče a přimícháte hrst rozinek. Povrch salátu ještě můžete poprášit mletou skořicí.
VARIANTA POSTNÍ
Vynecháte cukr.
Tento salát mne, stejně jako určitě i mnohé z vás, provázel celé dětství i mládí… a nezanevřela jsem na něj ani v dospělosti. Pokud se dá nějaký pokrm nazvat „retro“, tak je to s jistotou právě tento salát :).