SALÁT Z MRKVE A JABLKA

SUROVINY

150 g mrkve
150 g jablka
2 polévkové lžíce citronové šťávy
cca 1/2 kávové lžičky cukru
cca 10 polévkových lžic vody

Z uvedeného množství jsou 2 přílohové porce.

POSTUP

  • Jablko a mrkev nastrouháte najemno do mísy.
  • Směs promícháte s citronovou šťávou – tím nejen salát dochutíte, ale též zamezíte zhnědnutí jablka.
  • Přidáte cukr a přilijete vodu.
  • Salát důkladně promícháte, necháte chvíli rozležet a podáváte.

VARIANTA SLADKÁ
Místo citronu a vody použijete šťávu a dužinu z pomeranče a přimícháte hrst rozinek. Povrch salátu ještě můžete poprášit mletou skořicí.

VARIANTA POSTNÍ
Vynecháte cukr.

Tento salát mne, stejně jako určitě i mnohé z vás, provázel celé dětství i mládí… a nezanevřela jsem na něj ani v dospělosti. Pokud se dá nějaký pokrm nazvat „retro“, tak je to s jistotou právě tento salát :).