
150 g mrkve (dvě malé)
150 g jablka (jedno středně velké)
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1/2 kávové lžičky cukru
cca 10 polévkových lžic vody
Z tohoto množství jsou 2 přílohové porce.
Jablko a mrkev nastrouháte na nudličky nebo nahrubo.
Nastrouhanou směs promícháte s citronovou šťávou – tím nejen salát dochutíte, ale též zamezíte zhnědnutí jablka.
Přidáte cukr a vodu.
Vody může být více či méně, záleží na šťavnatosti surovin.
Salát důkladně promícháte, necháte chvíli rozležet a podáváte.
Tento salát mne, stejně jako určitě i vás, provázel celé dětství i mládí… A nezanevřela jsem na něj ani v dospělosti.
Pokud se dá nějaký pokrm nazvat „retro“, tak je to s jistotou právě tento salát…:).
Varianta nasladko :
k salátu přimícháte hrst rozinek, přidáte více cukru a poprašíte mletou skořicí (nebo rovnou použijete skořicový cukr).
Varianta postní:
vynecháte cukr