CELOZRNNÝ ZÁVIN S JABLKY (štrúdl)

SUROVINY

Na těsto:

  • 250 g celozrnné hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 200 g hustého smetanového jogurtu
  • 70 g změklého másla
  • špetka soli

Na náplň :

  • 500 – 750 g jablek
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 rovná kávová lžička mleté skořice
  • 20 g kukuřičného škrobu (nemusí být)

Z uvedeného množství  jsou 2 „nohavice“ závinu.
Celková energetická hodnota cca 2 200 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jablka zbavíte jádřinců, nastrouháte nahrubo a smícháte s cukrem, skořicí a kukuřičným škrobem.
  • Do mísy prosejete mouku, přidáte jogurt, máslo, sůl a vše nahrubo promícháte vařečkou. Následně rukama vypracujete nelepivé těsto.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Těsto rozdělíte na dva díly a z každého dílu vyválíte na pomoučené ploše tenkou placku o velikosti cca 30 x 25 cm.
  • Každou placku potřete jablečnou směsí, zavinete a přenesete na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180°C 30 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 10 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se závin odshora nepřipaloval.
  • Vyndáte z trouby a na plechu necháte zcela vychladnout.
  • Před podáváním pokrájíte na kousky, můžete posypat moučkovým cukrem, případně ještě doplnit šlehačkou.

PRAKTICKÉ

  • Kukuřičný škrob můžete vynechat, ale jeho přidáním jablečnou směs zahustíte a tím bude mít náplň závinu pevnější konzistenci.