CELOZRNNÝ ZÁVIN S JABLKY

Přidáno dne 06.11.2016

Na těsto:
250 g celozrnné hladké mouky (nebo špaldové)
200 ml hustého bílého jogurtu
70 g másla (plátek másla o tloušťce cca 2,5 cm)
špetka soli

Na náplň :
750 g jablek
2 rovné polévkové lžíce vanilkového cukru
1 rovná kávová lžička mleté skořice
2 rovné polévkové lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)

Do mísy prosejete mouku, přidáte jogurt, na kousky pokrájené změklé máslo, sůl a vše nahrubo promícháte vařečkou. Následně rukama vypracujete nelepivé těsto.

Jablka zbavíte jádřinců, nastrouháte (nebo v mixeru nasekáte) nahrubo a smícháte s cukrem, skořicí a kukuřičným škrobem – kukuřičný škrob není bezpodmínečně nutný, ale přidávám ho proto, že jablečnou směs zahustí a tím má náplň závinu pevnější konzistenci.

Těsto rozdělíte na dva díly a z každého dílu vyválíte na pomoučeném válu či pracovní desce tenkou placku o velikosti cca 30 x 25 cm.

Každou placku potřete jablečnou směsí, zavinete a přenesete na plech vyložený pečícím papírem.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut.

Tip na neděli :
pokud chcete mít ze závinu prvorepublikový nedělní dezert, posypte ještě teplý závin moučkovým cukrem, doplňte šlehačkou a podávejte.

Ohledně mouky:
závin běžně peču  z hladké celozrnné špaldové mouky, případně z hladké celozrnné mouky.
Pro ty, co s celozrnnou moukou teprve začínají nebo pro ty, co používají celozrnnou mouku  „v utajení“ doporučuji poměr 1 : 1 – tedy 125 g mouky pšeničné hladké celozrnné a 125 g mouky klasické hladké.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *