JÁHELNÍK SE ŠVESTKAMI

SUROVINY

250 g jáhel
cca 350 g švestek (váha s peckami)
3 vejce velikosti M
50 g moučkového cukru
750 ml studené vody
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1 kávová lžička oleje
špetka soli

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 1.660 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jáhly spaříte a uvaříte na kaši. Koho tato věta vyděsila, jelikož neví jak na to, přečte si tento jednoduchý návod :).
  • Švestky vypeckujete a rozpůlíte.
  • Oddělíte žloutky od bílků.
  • Z vaječných bílků ušleháte tuhý sníh.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Uvařené jáhly přemístíte do velké mísy. Přidáte cukr, skořici, žloutky a promícháte.
  • Sníh z bílků zapracujete do jáhel – jen párkrát (cca 10x) zlehka bílky s jáhlami promícháte. Vůbec nevadí, když vám v jáhlové hmotě zůstanou chomáčky tuhých bílků.
  • Polovinu jáhlové hmoty rozetřete na dno formy a pokladete hustě půlkami švestek.
  • Přikryjete druhou polovinou jáhlové hmoty, jemně uhladíte povrch a vložíte do trouby.
  • Pečete na 190 °C cca 40 – 50 minut dozlatova.

Servírujete teplé jako sladký hlavní chod. Studený jáhelník je chutný jako dezert.

PRAKTICKÉ

  • Když máte velké množství švestek a už opravdu nevíte co s nimi, dá se jáhelník udělat i z dvojité dávky švestek (tj. váha 750 g s peckami). Švestky pokladete na vrstvu jáhel řezem dolů a na ně dáte ještě jednu vrstvu švestek řezem nahoru a přikryjete jáhlami.
    Jáhelník je výborný, převládá chuť švestek, šťáva ze švestek se vpije do jáhel a jáhelník je velmi vláčný. Má to jen jednu drobnou estetickou vadu – z koláčové formy se nařezané dílky těžko vyndávají (právě pro velké množství švestek), takže na talířku máte spíše hromádku než uhlazený trojúhelníkový tvar….ale ta chuť !!!:)