SUROVINY
250 g jáhel
cca 350 g švestek (váha s peckami)
3 vejce velikosti M
50 g moučkového cukru
750 ml studené vody
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1 kávová lžička oleje
špetka soli
Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 1.660 kcal.
PŘÍPRAVA
- Jáhly spaříte a uvaříte na kaši. Koho tato věta vyděsila, jelikož neví jak na to, přečte si tento jednoduchý návod :).
- Švestky vypeckujete a rozpůlíte.
- Oddělíte žloutky od bílků.
- Z vaječných bílků ušleháte tuhý sníh.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Uvařené jáhly přemístíte do velké mísy. Přidáte cukr, skořici, žloutky a promícháte.
- Sníh z bílků zapracujete do jáhel – jen párkrát (cca 10x) zlehka bílky s jáhlami promícháte. Vůbec nevadí, když vám v jáhlové hmotě zůstanou chomáčky tuhých bílků.
- Polovinu jáhlové hmoty rozetřete na dno formy a pokladete hustě půlkami švestek.
- Přikryjete druhou polovinou jáhlové hmoty, jemně uhladíte povrch a vložíte do trouby.
- Pečete na 190 °C cca 40 – 50 minut dozlatova.
Servírujete teplé jako sladký hlavní chod. Studený jáhelník je chutný jako dezert.
PRAKTICKÉ
- Když máte velké množství švestek a už opravdu nevíte co s nimi, dá se jáhelník udělat i z dvojité dávky švestek (tj. váha 750 g s peckami). Švestky pokladete na vrstvu jáhel řezem dolů a na ně dáte ještě jednu vrstvu švestek řezem nahoru a přikryjete jáhlami.
Jáhelník je výborný, převládá chuť švestek, šťáva ze švestek se vpije do jáhel a jáhelník je velmi vláčný. Má to jen jednu drobnou estetickou vadu – z koláčové formy se nařezané dílky těžko vyndávají (právě pro velké množství švestek), takže na talířku máte spíše hromádku než uhlazený trojúhelníkový tvar….ale ta chuť !!!:)