FENYKLOVÝ SALÁT S ŘAPÍKATÝM CELEREM A MOZZARELLOU

SUROVINY

150 g fenyklu
100 g řapíkatého celeru
1 ks mozzarelly (100 – 125 g)
1 polévkové lžíce panenského olivového oleje

Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní chod nebo 2 porce svačinové.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu fáze III.

PŘÍPRAVA

  • Řapíky celeru oloupete a překrojíte na menší kusy, aby se vám vešly do mísy. Řapíky v míse zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut stát – spařením se celer stane jemnější a křehčí. Pak vodu slijete, řapíky propláchnete studenou vodou a nadrobno pokrájíte. Pokud vám nevadí tuhost řapíků, můžete proces spaření vynechat.
  • Fenyklu odstraníte vrchní tvrdý list (pokud je), bulvu překrojíte na polovinu, nožem vykrojíte tuhý konec (kořen) a pokrájíte na jemné proužky – počínáte si stejně, jako byste krájeli cibuli.
  • Mozzarellu pokrájíte na plátky.

POSTUP

  • Pokrájenou zeleninu dáte do mísy, zalijete olejem a důkladně promícháte.
  • Mozzarellu pokladete na talíř a doplníte salátem.
  • Můžete dozdobit fenyklovou natí či jemnými lístky celeru a podáváte.

Varianta s majonézou:
k uvedenému množství surovin přidáte jen půl polévkové lžíce oleje, 1 polévkovou lžíci majonézy a důkladně promícháte.

PRAKTICKÉ

  • Vyhněte se použití jiného druhu sýra. Kombinace fenyklu s řapíkatým celerem je chuťově výrazná, proto se doplňuje chutí neutrální – tedy mozzarellou.
  • Pokud vynecháte mozzarellu, je recept vhodný pro candida dietu fáze I. II. a III. Pokud vynecháte mozzarellu a přidáte majonézu je recept vhodný pro candida dietu fáze II. a III.