FENYKLOVÝ SALÁT S ŘAPÍKATÝM CELEREM A MOZZARELLOU

200 g řapíkatého celeru (cca 5 stonků)
250 g fenyklu (2 malé bulvy)
2 ks mozzarelly
2 polévkové lžíce panenského olivového oleje

Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu fáze III. Pokud vynecháte mozzarellu, je recept vhodný pro candida dietu fáze I. II. a III. Pokud vynecháte mozzarellu a přidáte majonézu (viz níže) je recept vhodný pro candida dietu fáze II. a III.

Z uvedeného množství jsou dvě porce jako hlavní jídlo.

Řapíky celeru očistíte, překrojíte na menší kusy, vložíte do mísy, zalijete vroucí vodou a necháte 5 minut stát – spařením se celer stane jemnější a křehčí.
Pak vodu  slijete, řapíky propláchnete studenou vodou a nadrobno pokrájíte.
Pokud vám nevadí tuhost řapíků, můžete samozřejmě tento krok vynechat…:)

Fenyklu odstraníte vrchní tvrdý list, bulvu překrojíte na polovinu, nožem vykrojíte tuhý konec a pokrájíte na jemné proužky – počínáte si stejně, jako byste krájeli cibuli.

Pokrájenou zeleninu dáte do mísy, zalijete olejem a důkladně promícháte.

Kombinace těchto dvou zelenin je chuťově výrazná, proto je dobré ji doplnit chutí neutrální – v tomto případě mozzarellou – 1 mozzarella na jednu porci.

Mozzarellu pokrájíte na plátky, pokladete na talíř a doplníte porcí salátu.
Můžete dozdobit fenyklovou natí či jemnými lístky celeru a podáváte.

Varianta s majonézou:
k uvedenému množství surovin přidáte jen jednu polévkovou lžíci oleje, 2 polévkové lžíce majonézy a důkladně promícháte.