DUŠENÉ PAPRIKY S RAJČATY A VEJCI – LEČO

SUROVINY

  • 1 000 g rajčat
  • 750 g paprik
  • 500 g cibule
  • svazek petrželky (nemusí být)
  • 6 vajec
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 25 g másla do vajec (plátek silný 1 cm)
  • 1/2 kávové lžičky soli do vajec
  • špetka pepře do vajec
  • 1/2 kávové lžičky soli do paprik
  • 100 ml horké vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce s přílohou.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu fáze I., II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1 550 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Rajčata spaříte horkou vodou, oloupete a pokrájíte nahrubo.
  • Cibuli pokrájíte nahrubo.
  • Papriku zbavíte semen a nakrájíte na kousky velikosti sousta cca 2 x 2 cm.
  • Petrželku posekáte nahrubo.
  • Do misky rozklepnete vajíčka, která osolíte, opepříte a promícháte vidličkou.

POSTUP

  • Do hrnce vlijete olej a na něm zprudka opečete cibuli.
  • Přidáte papriku a zprudka restujete cca 3 – 5 minut. Po celou dobu průběžně mícháte.
  • Přidáte 100 ml horké vody, osolíte, stáhnete plamen, přikryjete pokličkou a dusíte 15 minut – občas zamícháte.
  • Přidáte rajčata a petrželku – za občasného míchání dusíte pod poklicí ještě 15 minut.
  • Podušenou zeleninu přecedíte přes síto a zeleninovou šťávu uchováte k dalšímu použití. Zeleninu přiklopíte poklicí, aby nevychladla.
  • V pánvi rozehřejete máslo, vlijete vajíčka a připravíte z nich suchou smaženici – tj. vajíčka budou hodně vypečená. Hotovou smaženici pak ještě měchačkou rozsekáte na malé kousky.
  • Do okapané zeleninové směsi vmícháte usmažená vejce a hned servírujete.

Podáváte samotné, případně doplněné pečivem nebo brambory.
Lečo je chutné i zastudena, třeba na teplé chlebové topince, posypané strouhaným balkánským sýrem.

VARIANTA S MASEM

Na másle opečete 150 g pokrájených párků nebo klobásy, zalijete vejci, umícháte suchou smaženici, promícháte s dušenou zeleninou a podáváte. Varianta s masem není vhodná pro candida dietu.

PRAKTICKÉ

  • Na vaření použijte velký hrnec, zelenina je zpočátku poměrně objemná.
  • Oloupaná rajčata nemusíte krájet, stačí je rozemnout rukou – je to rychlejší a v ruce vám zůstane tvrdá středová část rajčete, kterou dle svých zvyklostí buď vyhodíte nebo posekáte.
  • Papriku solte vždy až po orestování, jinak paprika pustí šťávu a nepodaří se ji opéct.
  • Získanou vydušenou zeleninovou šťávu použijete v receptu na polévku z rajčat a červené čočky.
  • Tímto způsobem uvařené lečo nebude nevábnou vodnatou hmotou, kterou povětšinou bývá.