
SUROVINY
- 600 g očištěné a oloupané cukety
- 200 g polohrubé pšeničné mouky
- 150 g balkánského sýra
- 100 g kvalitní klobásy
- 20 g česneku (3 veliké stroužky)
- 2 vejce velikosti M
- 1 rovná kávová lžička majoránky
- 1 rovná kávová lžička jedlé sody
- 1 polévková lžíce oleje na potření pečícího papíru
Varianta bez lepku:
200 g polohrubé pšeničné mouky nahradíte 100 g polohrubé kukuřičné mouky a 100 g rýžové polohrubé mouky.
U klobásy se ujistíte, že je bez lepku.
Uvedené množství je určeno na plech o rozměrech cca 25 x 36 cm.
Celková energetická hodnota cca 1 780 kcal.
PŘÍPRAVA
- Cuketu nastrouháte nahrubo do velké mísy (nesolíte, nenecháváte vypotit, vodu nesléváte).
- Klobásu pokrájíte nadrobno.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Česnek prolisujete.
- Plech vyložíte pečícím papírem a papír potřete pomocí mašlovačky olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy k cuketě prosejete mouku, přidáte balkánský sýr, vejce, majoránku, sodu a vše důkladně promícháte.
- Cuketovou hmotu přesunete na plech s pečícím papírem a rozprostřete ji rovnoměrně po celé ploše.
- Pečete na 190 °C cca 25 – 30 minut dozlatova.
- Necháte chviličku zchladnout a pak pokrájíte na řezy.
Cuketové řezy konzumujete obdobně jako bramborák – jsou chutné teplé i studené. Můžete je doplnit vašim oblíbeným zeleninovým salátem.
PRAKTICKÉ
- Pokud máte rozměrově větší plech, cuketovou hmotu rozprostřete na plech s potřeným pečícím papírem tak, aby výška těsta byla 1 cm.
- Pokud máte k dispozici pažitku či petrželku, najemno ji posekejte a přidejte do těsta.