SUROVINY
- 600 g oloupané cukety zbavené středových semen
- 200 g polohrubé pšeničné mouky
- 150 g balkánského sýra
- 100 g kvalitní klobásy (nemusí být)
- 20 g česneku (3 velikánské stroužky)
- 2 vejce velikosti M
- 1 rovná kávová lžička majoránky
- 1 rovná kávová lžička jedlé sody
- 1 polévková lžíce oleje na potření pečícího papíru
Varianta bez lepku:
200 g polohrubé pšeničné mouky nahradíte 100 g polohrubé kukuřičné mouky a 100 g rýžové polohrubé mouky. U klobásy se ujistíte, že je bez lepku.
Uvedené množství je určeno na plech o rozměrech cca 25 x 36 cm.
Celková energetická hodnota cca 1 780 kcal.
PŘÍPRAVA
- Cuketu nastrouháte nahrubo do velké mísy (nesolíte, nenecháváte vypotit, vodu nesléváte).
- Klobásu pokrájíte nadrobno.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Česnek prolisujete.
- Plech vyložíte pečícím papírem a papír potřete pomocí mašlovačky olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy k cuketě prosejete mouku, přidáte balkánský sýr, vejce, klobásu, majoránku, sodu a vše důkladně promícháte.
- Cuketovou hmotu přesunete na plech s pečícím papírem a rozprostřete ji rovnoměrně po celé ploše.
- Pečete na 190 °C cca 30 – 35 minut dozlatova.
- Před krájením na řezy nechte upečenou hmotu trochu zchladnout, aby sýr v těstě zatuhl a hmota nebyla blátivá.
Teplé cuketové řezy doplněné zeleninovým salátem mohou být obědem, zastudena poslouží jako svačina nebo jako jídlo na výlet.
PRAKTICKÉ
- Pokud máte rozměrově větší plech, cuketovou hmotu rozprostřete na plech s potřeným pečícím papírem tak, aby výška těsta byla 1 cm.
- Pokud máte k dispozici pažitku či petrželku, najemno ji posekejte a přidejte do těsta.
VARIANTA BEZ MASA
- Vynecháte klobásu a majoránku.
- Přidáte 1 rovnou kávovou lžičku sušené bazalky, těsto pokladete pokrájenými rajčaty a případně ještě kousky mozzarelly (není však nutná).