CUKETOVÉ PLACKY

Přidáno dne 23.06.2018

500 – 600 g cukety
200 g polohrubé pšeničné mouky
150 g balkánského sýra
150 g kvalitní paprikové klobásy
20 g česneku (3 větší stroužky)
140 g cibule (jedna velká)
100 ml oleje
2 vejce
1 rovná kávová lžička majoránky
1 rovná kávová lžička jedlé sody

Varianta bez lepku:
200 g polohrubé pšeničné mouky nahradíte 100 g polohrubé kukuřičné mouky a 100 g rýžové polohrubé mouky. U klobásy se ujistíte, zda je bez lepku.

Uvedené množství je na plech s vyšším okrajem o rozměrech 28 x 38 cm.

Klobásu pokrájíte na tenká kolečka a pak ještě každé kolečko na polovinu.
Dáte ji na pánev a necháte pustit tuk. Přidáte najemno pokrájenou cibuli a cca 3-5 minut restujete. Pak přidáte prolisovaný česnek a ještě cca 1-2 minuty restujete, aby byl česnek dozlatova a pak odstavíte z ohně.

Cuketu nastrouháte nahrubo (nesolíte, nenecháváte vypotit, vodu nesléváte).
Přidáte prosátou mouku, nahrubo nastrouhaný balkánský sýr, olej, vejce, majoránku, sodu a též přidáte směs z pánve. Vše důkladně promícháte.

Plech vyložíte pečícím papírem a cuketovou směs na něj přesunete a rozprostřete rovnoměrně po celé ploše plechu (výška těsta bude asi 1 cm).

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C 25 – 30 minut.

Získáte jednu velkou upečenou placku, kterou si pak dle libosti rozkrájíte na tvary, které uznáte za vhodné …:)

Jíte samotné obdobně jako bramborák, doplněné vašim oblíbeným zeleninovým salátem.

Tomuto receptu je podobný recept na cuketový nákyp, ale tato variace je chuťově „bramborákovější“ :).

Varianta:
Pokud máte k dispozici pažitku či petrželku, jemně ji posekejte a  přidejte do těsta.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *