250 g celozrnné špaldové hladké mouky
50 g cukru
1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
70 g másla ( tj. cca plátek másla o síle 3 cm)
2 vejce
150 ml smetany na vaření
1 kávová lžička jedlé sody
350 g třešní (váha s peckami)
100 g čokolády na vaření
Z tohoto množství je 12 muffinů.
Vypeckujete třešně a nahrubo nasekáte čokoládu.
V jedné míse smícháte prosátou mouku s cukry, sodou a polovinou pokrájené čokolády.
Ve druhé misce smícháte metličkou smetanu, vejce a rozpuštěné máslo (máslo rozpouštím na ohni v malém plecháčku a postupně již rozpuštěné máslo vylévám z plecháčku do misky, aby se mi nepřepalovalo).
Tekutou směs vmícháte do mísy s moukou, vařečkou vymícháte v těsto a nakonec do těsta přidáte vypeckované rozpůlené třešně.
Těstem naplníte plech na muffiny nebo formičky.
Na závěr muffiny posypete zbylou polovinou nasekané čokolády a pečete v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.
V tomto těstě je použito ještě o polovinu méně cukru, než dávám obvykle. Cukr tím nepřebíjí lahodnou chuťovou kombinaci třešní a hořké čokolády.
Pokud máte rádi sladké těsto, dávku cukru si znásobte, abyste nebyli z výsledku pečení zklamaní :).
Máte rádi třešně ? A třešňovou bublaninu bez mléka jste již ochutnali ?