Celozrnné skořicové sušenky se sušeným ovocem

200 g celozrnné špaldové hladké mouky
125 g másla
50 g moučkového cukru
50 g sušeného mléka (nebo sušeného sojového nápoje Zajíc natural)
80 g ovesných vloček
50 – 100 g sušených jablek
1 kávová lžička mleté skořice
půl lžičky jedlé sody

Z tohoto množství je cca 25 sušenek – tj. 1 klasický plech s nízkým okrajem.

Do mísy prosejete mouku a přidáte ostatní suché ingredience – cukr, sušené mléko, ovesné vločky, skořici a jedlou sodu. Vše důkladně promícháte.

Sušená jablka pokrájíte na malé kousky.
Pokud by se vám špatně krájelo, sušené ovoce si napařte –  křížaly dejte do cedníku a cedník vložte do misky, do které jste na dno nalili horkou vodu (jen tolik vody, aby se ovoce nenamočilo) a přiklopte pokličkou. Ovoce po chvíli zvláční, změkne a lépe se s ním pracuje.

Do moučné směsi přidáte pokrájené křížaly, směs polijete rozpuštěným máslem, promícháte vařečkou  a na závěr rukama vypracujete v hladké těsto.

Těsto zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici odpočinout – stačí půl hodiny.

Z těsta odebíráte kousky velikosti vlašského ořechu, které v ruce vyválíte v kuličku a tu pak dlaní zploštíte na placičku o průměru cca 5 cm a výšky cca 0,3 cm.

Pečete na plechu vyloženém pečícím papírem v předem vyhřáté troubě na 160 °C cca 20 minut.
Osobně peču 15 minut a pak sušenky na plechu otočím a ještě 5 minut dopékám – sušenky tím získají na povrchu zlatavější barvu.

Do těchto sušenek se dá přidat i jiné sušené ovoce – třeba kombinace sušená meruňka + sušené jablko, sušená hruška + sušené jablko, rozinky + sušené jablko…získáte tím spoustu chuťových variací.

Tím, že jsou sušenky z celozrnné mouky, jsou hutné a syté.
Mně osobně k čaji na odpolední svačinu stačí 2 kusy :).