CELOZRNNÉ MUFFINY S JABLKY A MRKVÍ

250 g celozrnné špaldové mouky
50 g cukru
200 g jablek (2 středně velká)
100 g mrkve (1 velká)
100 g brusinek (nemusí být)
250 ml kefíru
2 vejce velikosti M
6 polévkových lžic oleje (80 ml)
1 kávová lžička jedlé sody

Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.

Celková energetická hodnota cca 2.610 kcal.
1 muffin cca 218 kcal.

Jablka a mrkev nastrouháte nahrubo.

Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, brusinky a promícháte.

Do druhé mísy vlijete kefír, vejce, olej a vymícháte metličkou.
Přidáte nastrouhaná jablka, mrkev a promícháte.

Plech na muffiny vyložíte papírovými košíčky ( nebo si je můžete doma sami vyrobit).

Mokrou směs vlijete do suché moučné směsi a vařečkou smícháte dohromady.
Nedoporučuji vymíchávat těsto moc dohladka, prostě jen tak, aby se všechny suroviny spojily.
Těsto přesunete pomocí velké a malé lžíce do formy  a pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 min.

Výsledkem pečení bude 12 „mokrých“ muffinů, které si svou vláčnost podrží několik dnů – tedy ovšem pokud se po nich hned nezapráší…:)

Varianta 1 :
Místo brusinek můžete použít rozinky nebo goji.
Nemáte rozinky ani goji ? Nevadí, zkuste variantu 2…:)

Varianta 2 :
Přidejte do těsta 1 rovnou polévkovou lžíci skořice.