CELOZRNNÉ MUFFINY S JABLKY A MRKVÍ

SUROVINY

250 g celozrnné špaldové mouky
50 g cukru
200 g jablek
100 g mrkve
100 g brusinek (nemusí být)
250 ml kefíru
2 vejce velikosti M
80 ml rostlinného oleje
1 rovná kávová lžička jedlé sody

Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2.610 kcal, jeden muffin cca 218 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jablka a mrkev nastrouháte nahrubo.
  • Do mísy vlijete kefír, přidáte vejce, olej a vše vymícháte metličkou.
  • Plech na muffiny vyložíte papírovými košíčky ( nebo si je můžete doma sami vyrobit).
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, brusinky a promícháte. Přidáte nastrouhaná jablka, mrkev a opět důkladně promícháte.
  • Kefírovou směs vlijete do moučné směsi a vařečkou promícháte. Nedoporučuji vymíchávat těsto moc dohladka, prostě jen tak, aby se všechny suroviny spojily a těsto neobsahovalo suchá moučná místa.
  • Těsto přesunete pomocí velké a malé lžíce do papírových košíčků ve formě.
  • Pečete v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 – 25 minut.

Výsledkem pečení jsou nadýchané muffiny, které si svou vláčnost dokážou podržet i několik dnů, pokud se po nich hned nezapráší…:)

PRAKTICKÉ

  • Místo brusinek můžete použít rozinky nebo goji.
  • Jestliže nemáte žádné zmiňované sušené ovoce, přidejte do těsta 1 rovnou polévkovou lžíci mleté skořice.
  • Kefír můžete nahradit 200 g smetanového jogurtu a 50 ml vody.