Celozrnné bulky bez kravského mléka

200 g celozrnná pšeničná mouka
150 g celozrnná žitná mouka
150 g hladká mouka
275 ml vody a 7 rovných lžic sojového instantního nápoje Zajíc natural (nebo 275 ml mléka)
5 lžic rostlinného oleje
1 – 2 kávové lžičky soli
7 g sušeného droždí 

Z tohoto množství je cca 12 menších bulek.

Mouky prosijete do mísy, přidáte sušené droždí, případně sypký sojový nápoj a sůl – s jednou lžičkou soli jsou bulky lehoučce nasládlé, se dvěma lžičkami soli již ne. Všechny sypké suroviny důkladně promícháte.

Pak přilijete buď mléko nebo vodu a zpracujete vláčné hladké těsto (nejprve vše smíchám vařečkou dohromady, aby se suroviny pospojovaly a pak asi tak 20x rukama prohnětu) a necháte 1 hodinu v teple kynout – těsto by mělo zdvojnásobit objem (pokud se tak neděje, je nízká okolní teplota a je potřeba s tím něco udělat…).

Po vykynutí těsto ještě párkrát prohnětete (asi 10x).
Z hmoty odebíráte kousky těsta velikosti vajíčka, které ještě v dlaních párkrát poválíte do kuličky a dáte na plech vyložený pečícím papírem. Z tohoto množství hmoty uděláte asi 12 kuliček – bulek, které necháte na plechu ještě půl hodiny v teple odpočívat.

Pak vložíte do předem vyhřáté trouby a pečete na 180°C 20 – 25 minut (ke konci doporučuji hlídat, aby se vám zespoda nepřipálily, každá trouba přeci jen peče trochu jinak).

Po vyjmutí z trouby přendáte bulky na mřížku a počkáte až vychladnou.

Bulky se skvěle hodí jako příloha k pomazánce z řapíkatého celeru, k rajčatovému salátu či polévce z mrkve a celeru.