BEZLEPKOVÝ CHLÉB Z POHANKOVÝCH KRUP

400 g pohanka kroupy mechanicky loupaná
50 g polohrubé kukuřičné mouky
1 polévková lžíce chia semínek
1 polévková lžíce lněných semínek
75 ml jablečného octa
200 ml vody
50 ml oleje
1 rovná kávová lžička jedlé sody
2 rovné kávové lžičky soli
14 g česneku (4 středně veliké stroužky)
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek na posyp

Recept je určen pro bezlepkovou dietu a candida dietu – fáze III.

Pohanku propláchnete ve studené vodě, vložíte do velké mísy, zalijete po okraj studenou vodou a necháte máčet cca 6 – 12 hodin.

Namočenou pohanku slijete a ještě jednou pod tekoucí vodou propláchnete a necháte okapat.

Do mixéru dáte vodu, olej, jablečný ocet, pohanku, česnek a vše umixujete do hladkého tekutého těsta.
Pokud nemáte mixér – nevadí, těsto umixujete na etapy i ve smoothie mixéru.

Těsto vlijete do velké mísy a přisypete chia a lněná semínka.

V malé misce smícháte kukuřičnou mouku, sůl a sodu.

Troubu předehřejete na 180°C.

Formu na pečení vyložíte pečícím papírem.

Kukuřičnou směs vsypete do těsta a důkladně promícháte – velmi dobře to jde metličkou.

Těsto vlijete do formy, posypete slunečnicovými semínky a hned vložíte do předem vyhřáté trouby.

Pečete dle vaší trouby na 180° či  200 °C  50 – 60 minut (osobně v elektrické troubě peču na 200 °C , v plynové peču na 180°C ).
Zda je upečeno, zjistíte jednoduše: do chleba vpíchnete špejli a bude-li po vyjmutí suchá, je upečeno –  pokud se na ní nalepí těsto, ještě chvíli dopečete.
Po upečení chléb hned vyndáte z formy, přesunete na kovovou mřížku a necháte zcela vychladnout.

 Chuťové obměny :
– místo česneku přidejte 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
– k česnekové verzi  můžete přidat 1 -2  polévkové lžíce sezamových semínek

PS: Z vlastní zkušenosti doporučuji používat pohanku mechanicky loupanou – má o poznání jemnější chuť než pohanka termicky loupaná – která mnohým chuťově nesedí.