BEZLEPKOVÝ CHLÉB Z POHANKOVÝCH KRUP

SUROVINY

400 g pohanka kroupy mechanicky loupaná
50 g polohrubé kukuřičné mouky
1 polévková lžíce chia semínek (20 g)
1 polévková lžíce lněných semínek (10 g)
25 ml jablečného octa
250 ml vody
50 ml oleje
1 rovná kávová lžička jedlé sody
2 rovné kávové lžičky soli
4 středně veliké stroužky česneku (cca 14 g)
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek na posyp (30 g)

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu – fáze III.
Celková energetická hodnota cca 2 290 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Pohanku propláchnete ve studené vodě, vložíte do velké mísy, zalijete po okraj studenou vodou a necháte namočené cca 6 – 12 hodin.
  • Pohanku slijete, ještě jednou pod tekoucí vodou propláchnete a necháte okapat.
  • Troubu předehřejete na 190°C.
  • Formu na pečení vyložíte pečícím papírem.

POSTUP

  • Do mixovací nádoby vsypete pohanku, přidáte vodu, olej, jablečný ocet, česnek a vše umixujete do hladkého tekutějšího těsta.
  • Těsto vlijete do velké mísy a přisypete chia a lněná semínka.
  • V malé misce smícháte kukuřičnou mouku, sůl a sodu.
  • Kukuřičnou směs vsypete do těsta a důkladně promícháte – velmi dobře to jde metličkou.
  • Těsto vlijete do formy, posypete slunečnicovými semínky a hned vložíte do předem vyhřáté trouby.
  • Pečete na 190 °C 50 – 60 minut. Zda je upečeno, zjistíte pomocí špejle: do chleba vpíchnete špejli a bude-li po vyjmutí suchá, je upečeno. Pokud se na ní nalepí těsto, ještě chvíli dopečete.
  • Po upečení chléb hned vyndáte z formy, přesunete na kovovou mřížku a necháte zcela vychladnout.

CHUŤOVÉ OBMĚNY

  • Místo česneku přidejte 1/2 kávové lžičky drceného kmínu.
  • K česnekové verzi můžete přidat 1 – 2 polévkové lžíce sezamových semínek.

PRAKTICKÉ

  • Těsto má tekutější podobu, proto ho snadno rozmixujete i tyčovým mixérem nebo postupně ve smoothie mixéru.
  • Kukuřičnou mouku můžete nahradit stejným množstvím instantní kukuřičné polenty.
  • Doporučuji používat pohanku mechanicky loupanou – má o poznání jemnější chuť než pohanka loupaná termicky, která mnohým chuťově nevyhovuje.