ZELŇAČKA S UZENÝM TEMPEHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ

500 g kysaného zelí
125 g cibule (1 středně velká)
190 g uzeného tempehu (1 balíček)
250 g bílé ředkve
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
1 kávová lžička sladké mleté papriky
2 bobkové listy
1/2 polévkové lžíce soli
3 polévkové lžíce oleje
1 a 1/4  litru vroucí vody

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou a bezlepkovou dietu a pro candida dietu fáze III.

Cibuli pokrájíte nadrobno, uzený tempeh pokrájíte na kostičky, bílou ředkev nastrouháte nahrubo.

Kysané zelí necháte v cedníku okapat – pokud by bylo moc kyselé, propláchnete ho studenou vodou a  je-li to nutné, ještě ho pokrájíte na menší kousky.

Na olej dáte zesklovatět cibulku, přidáte pokrájený uzený tempeh a 3 minuty opékáte.
Přidáte červenou papriku a ještě 2 minuty opékáte  a průběžně mícháte, aby se paprika nepřichytila.

Následně zalijete horkou vodou, přidáte zelí, ředkev, bobkový list, sůl  a vaříte cca 20 minut –  případně do té doby, dokud není zelí měkké dle vašeho gusta.

Tuto hustou sytou polévku podáváte jako hlavní chod či večeři.
Ti, co nemají dietní omezení, mohou polévku doplnit chlebem či pečivem.