VAJEČNÁ OMELETA SE ŠPENÁTEM

100 g baby špenátu
120 g cibule (1 středně velká)
4 vejce
25 g másla (plátek silný 1 cm)
1/2 rovné kávové lžičky soli
špetka pepře

Z uvedeného množství je jedna porce bez přílohy, s přílohou porce dvě.

Recept je vhodný pro nízkosacharidovou dietu a candida dietu fáze I, II a III.

Celková energetická hodnota cca 600 kcal.

Cibuli nakrájíte nadrobno.
Oprané špenátové listy pokrájíte nahrubo.

Vajíčka rozklepnete do misky, přidáte sůl, pepř a vidličkou rozmícháte.

Na velké pánvi rozehřejete máslo, vhodíte cibuli a orestujete ji dozlatova.
Pak přidáte pokrájený špenát a restujete tak dlouho, dokud špenát nezmenší svůj objem – je to chvilka – cca 2 – 3 minuty.

Pak zalijete rozkvedlanými vejci, snížíte plamen na minimum, aby se omeleta odspodu nepřipalovala a pečete pod pokličkou do té doby, dokud omeleta neztuhne (je to cca 8 – 10 minut, záleží na velikosti pánve a zvoleném tepelném stupni).

Omeleta, rozkorojená na polovinu a doplněná o vařené brambory a zeleninovou oblohu, může být obědem i večeří. Chutná je i studená – třeba vložená do housky a doplněná zeleninou…

Varianta s balkánským sýrem :
omeletu můžete pro zpestření chuti posypat nahrubo strouhaným balkánským sýrem v množství 50 g na omeletu. Výše uvedená kalorická hodnota tím pak stoupne o cca 120 kcal.