SUROVINY
500 g žampionů
100 g anglické slaniny vcelku
50 g sýra velku typu eidam nebo gouda
2 vejce velikosti M
2 tenké jarní naťové cibulky
1/2 kávové lžičky soli
větší špetka pepře
trošku másla (5 g) nebo oleje na vymazání zapékací misky
Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod bez přílohy nebo 3 – 4 porce s přílohou.
Celková energetická hodnota cca 810 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a nízkosacharidovou dietu.
PŘÍPRAVA
- Žampiony omyjete a vyříznete nožičky, které pokrájíte nadrobno nebo posekáte v sekáčku na zeleninu.
- Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky.
- Sýr nastrouháte najemno.
- Naťovou cibulku pokrájíte nadrobno.
- Vajíčka rozmícháte se solí, pepřem a polovinou nastrouhaného sýra.
- Zapékací misku vymažete tukem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Na pánvi zpěníte pokrájenou anglickou slaninu, přidáte nožičky hub, naťovou cibulku a cca 5 minut restujete.
- Vajíčka se sýrem vlijete do pánve ke slanině. Mícháním vytvoříte směs konzistence smaženice a odstavíte z ohně.
- Vajíčkovou směsí vrchovatě naplníte klobouky žampionů.
- Naplněné žampiony vyskládáte do zapékací misky a pečete v předehřáté troubě na 190 °C cca 20 – 25 minut.
- Cca 10 minut před koncem pečení klobouky žampionů ještě posypejte druhou polovinou sýra a dopečete.
Žampiony jsou velmi chutné z bramborovou kaší, bramborovými dukáty nebo ranými pečenými bramborami.
PRAKTICKÉ
- Pokud máte možnost, tak při nákupu vybírejte žampiony větší až velké. Plní se výrazně snadněji než drobné hlavičky.
- Místo jarní cibulky můžete použít malou hrst najemno pokrájené pažitky či petrželky, kterou přidáte do pánve (na rozdíl od jarní cibulky) až společně s vajíčky.
- Žampiony můžete zapéct v klasické koláčové formě o průměru 28 cm, uvedené množství žampionů se do ní obvykle vejde.