Celozrnné žitné kokosové muffiny bez kravského mléka

Minimalismus, minimalistická kuchařka, food blog, jednoduchý, zdravý, recept, jídlo, sladkost, sladké, muffin, celozrnná, kokos, kokosové mléko, bez mléka

125 g žitné celozrnné mouky
125 g pšeničné hladké mouky
50 g cukru
1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího)
100 g kokosu
160 ml kokosového mléka (jedna malá konzervička)
2 vejce
6 polévkových lžic rostlinného oleje
4 polévkové lžíce jogurtu
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli

Z tohoto množství je 12 muffinů.

Mouky prosejete do mísy a přidáte všechny sypké přísady tj. cukr, kokos, sodu, vanilkový cukr a sůl.

V další misce metličkou smícháte všechny mokré přísady tj. kokosové mléko, vejce, olej a jogurt.

Smíchané mokré přísady vlijete do mísy se sypkými přísadami a promícháte. Nedoporučuji vymíchávat moc dohladka, prostě jen tak, aby se všechny ingredience spojily.

Směs přesunete do košíčků nebo do vymazaného a vysypaného plechu na muffiny a pečete v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut na 160°C.

Pokud jste na sladké, přidejte si více cukru, tyto muffiny jsou na chuť spíš kokosové než sladké 🙂

Malá douška ode mne pro mne:

Obyčejně muffiny peču na 180°C, ale u těchto kokosových teplotu snižuji na 160°C. Když jsem je pekla klasicky na 180°C, musela jsem je vyndat z trouby už po 15ti minutách – byly sice dobře propečené, ale některé byly odspoda už tmavé. Tak na to, prosím tě, mysli a troubu rozehřej jen na 160°C :).