Před rokem 1989 většina z nás o řapíkatém celeru neměla ani zdání.
Mohli jste se s ním možná setkat na letní dovolené u Středozemního moře –
avšak návštěva takovéto turistické destinace před revolucí byla pro nás stejně neskutečná jako řapíkatý celer sám… :).
Nevím, jak u vás, ale do mé kuchyně vjel řapíkatý celer plnou parou…
Proč řapíkatý celer jíst ?
Řapíkatý celer je zdrojem vitamínu C, B-komplexu, A, K a E.
Z minerálů mimo jiné obsahuje fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek.
Obsahuje éterický olej, který nejen že vytváří jeho specifické aroma a chuť, ale též bojuje proti plísním a bakteriím v našem těle.
Obsahuje také nerozpustnou vlákninu a díky malému množství kalorií se řadí mezi dietní zeleninu.
Pomáhá tělu s detoxikací, s trávením, s čistotou střev, se zácpou…
Působí močopudně, proti stresu, antibakteriálně…
Nákup řapíkatého celeru
Řapíkatý celer má svou sezónu v letních měsících, ale k dostání je v obchodech téměř celoročně.
Nakupujte dobře narostlé neotlučené jedince, kteří mají řapíky dlouhé cca 30 cm a uprostřed řapíků mají menší stonky, které jsou zakončené svěžími zelenými lístky – takový celer vám doma v chladu vydrží čerstvý celý týden.
Kuchyňská úprava řapíkatého celeru
Ke kuchyňské úpravě se používají dužnaté stonky, které jednoduše odlomíme od středu a široký nevzhledný okraj cca 0,5 cm odříznete.
Na vnější straně každého řapíku jsou vlákna, která mohou někomu při konzumaci vadit.
Tato vlákna jednoduše odstraníte oloupáním – osobně používám klasickou škrabku na brambory a oloupu vnější stranu každého stonku směrem od širší části k užší – jde to velice snadno.
Čerstvý celer bývá silně aromatický a s ostrou chutí – pokud bychom potřebovali chuť zjemnit, stačí celer povařit 5 minut v páře.
Použití řapíkatého celeru v kuchyni
Nejvíce z celeru získáme, pokud ho budeme konzumovat syrový – ve formě salátů, smoothie, či koktejlů.
Syrový se dá též přikusovat k různým tvarohovým či sýrovým dipům.
Jinak samozřejmě můžeme řapíkatý celer i tepelně upravovat – restovat, dusit, zapékat…
Středové zelené listy určitě nevyhazujeme, ale použijeme je stejně jako zelenou petrželku – tedy např. do polévek či salátů.
Co z řapíkatého celeru vykouzlit ?
Zkuste třeba :
Koktejl z řapíkatého celeru a rukoly
Koktejl z řapíkatého celeru, okurky, salátu a bylinek
Pomazánka z řapíkatého celeru a mrkve
Salát z řapíkatého celeru a jablek
Kedlubnový salát s řapíkatým celerem, salátem little gem a vejcem
Fenyklový salát s řapíkatým celerem a mozzarellou
Řapíkatý celer je fantastická zelenina, která je pořád ještě hodně nedoceněná. Uvítal bych víc receptů. A díky za skvělé stránky!
Máte pravdu, řapíkatý celer je neobyčejná zelenina s dalekosáhlým přesahem za hranice běžného kuchyňského použití.
Co se týká dalších receptů z řapíkatého celeru, tak v průběhu času postupně přidám ještě polévku, zapečené těstoviny a další pomazánky a dipy, které má naše domácnost ve svém „řapíkatém repertoáru“.
Podmínkou však je, že musím být ve správném okamžiku na správném místě – protože moment, kdy je jídlo již uvařené, ale ještě nesnědené je jen prchavý okamžik, který se mi mnohdy bohužel fotoaparátem nepodaří zachytit…. A recept bez fotografie, je jak tělo bez duše..:)
Velmi děkuji za pochvalu stránek. Zuzana