JÁHELNÍK SE ŠVESTKAMI

250 g jáhel
750 ml vody
1 kávová lžička oleje
špetka soli
3 vejce
50 g moučkového cukru
cca 350 g švestek (váha s peckami)
1/2 kávové lžičky mleté skořice
kousek másla na vymazání formy (cca 10 g)

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 1.660 kcal.

Jáhly spaříte a  uvaříte na kaši (cca 30 minut) – koho tato věta vyděsila, protože neví jak na to, přečte si tento jednoduchý návod :).

Švestky vypeckujete.

Oddělíte žloutky od bílků.

Koláčovou formu si vymažete máslem.

Uvařené jáhly přemístíte do velké mísy.
Až trochu zchladnou, přidáte cukr, skořici, žloutky a promícháte.

Z vaječných bílků ušleháte tuhý sníh, který zapracujete do jáhel – jen párkrát (cca 10x) zlehka bílky s jáhlami promíchejte – vůbec nevadí, když vám v jáhlové hmotě zůstanou chomáčky tuhých bílků.

Polovinu jáhlové hmoty rozetřete do vymazané formy a pokladete hustě půlkami švestek. Přikryjete druhou polovinou jáhlové hmoty a dáte péct.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 – 50 minut. Necháte ve formě vychladnout. Servírujete vlažné nebo studené.

Tip :
Když máte velké množství švestek a už opravdu nevíte co s nimi, dá se jáhelník udělat i z dvojité dávky švestek (tj. váha 750 g s peckami). Švestky pokladete na vrstvu jáhel řezem dolů a na ně dáte ještě jednu vrstvu švestek řezem nahoru a přikryjete jáhlami.
Jáhelník je výborný, převládá chuť švestek, šťáva ze švestek se vpije do jáhel a jáhelník je velmi vláčný.
Má to jen jednu drobnou estetickou vadu – z koláčové formy se nařezané dílky těžko vyndávají (právě pro velké množství švestek), takže na talířku máte spíše hromádku než uhlazený trojuhelníkový tvar :)….ale ta chuť !!!