CUKETOVÉ ŘEZY

SUROVINY

  • 600 g očištěné a oloupané cukety
  • 200 g polohrubé pšeničné mouky
  • 150 g balkánského sýra
  • 100 g kvalitní klobásy
  • 20 g česneku (3 veliké stroužky)
  • 2 vejce velikosti M
  • 1 rovná kávová lžička majoránky
  • 1 rovná kávová lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce oleje na potření pečícího papíru

Varianta bez lepku:
200 g polohrubé pšeničné mouky nahradíte 100 g polohrubé kukuřičné mouky a 100 g rýžové polohrubé mouky.
U klobásy se ujistíte, že je bez lepku.

Uvedené množství je určeno na plech o rozměrech cca 25 x 36 cm.
Celková energetická hodnota cca 1 780 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Cuketu nastrouháte nahrubo do velké mísy (nesolíte, nenecháváte vypotit, vodu nesléváte).
  • Klobásu pokrájíte nadrobno.
  • Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
  • Česnek prolisujete.
  • Plech vyložíte pečícím papírem a papír potřete pomocí mašlovačky olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy k cuketě prosejete mouku, přidáte balkánský sýr, vejce, majoránku, sodu a vše důkladně promícháte.
  • Cuketovou hmotu přesunete na plech s pečícím papírem a rozprostřete ji rovnoměrně po celé ploše.
  • Pečete na 190 °C cca 25 – 30 minut dozlatova.
  • Necháte chviličku zchladnout a pak pokrájíte na řezy.

Cuketové řezy konzumujete obdobně jako bramborák – jsou chutné teplé i studené. Můžete je doplnit vašim oblíbeným zeleninovým salátem.

PRAKTICKÉ

  • Pokud máte rozměrově větší plech, cuketovou hmotu rozprostřete na plech s potřeným pečícím papírem tak, aby výška těsta byla 1 cm.
  • Pokud máte k dispozici pažitku či petrželku, najemno ji posekejte a  přidejte do těsta.