100 g celozrnné špaldové mouky
100 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového pudinku
50 g cukru moučky
3 vejce
75 ml oleje
50 ml vody
8 rovných polévkových lžic jogurtu
1 kávová lžička jedlé sody
4 broskve
1 kávová lžička másla a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání formy
Toto je množství do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Do mísy prosejete mouky, cukr, pudinkový prášek, sodu a vše promícháte.
V druhé misce si rozšleháte metličkou vajíčka, olej, jogurt a vodu.
Vajíčkovou směs vlijete do mísy k moučné směsi a vařečkou vymícháte hladké těsto.
Těsto pokladete kousky broskví – je efektní pokrájet broskve na měsíčky a poskladát do kruhu – pokud se vám ovšem podařit oddělit broskve od pecek, což se mi, jako obvykle ani v tomto případě, nepodařilo…:)
Formu s těstem vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 25 min.
No a vysoký „snídaňový“ koláč je na světě…:).
Varianta :
pokud byste koláč pekli z kompotovaných broskví, tak můžete vodu v receptu nahradit šťávou z kompotu.