NÁKUP
Při nákupu vybírejte bulvy červené řepy přibližně stejně velké, aby byly všechny řepy rovnoměrně uvařené.
Nejchutnější bývá řepa, která má v průměru 8 – 10 cm.
PŘÍPRAVA
- Červenou řepu neloupete – vždy vaříte ve slupce, neodkrajujete ani vrchní část bulvy s případnými pozůstatky zelené natě, ani spodní špičatou část s kořínky.
- Červenou řepu velmi důkladně omyjete – nejlépe kartáčkem na zeleninu.
- Vložíte do hrnce a zalijete horkou vodou tak, aby voda přesahovala nad řepu cca 2 cm.
SOLENÍ
Na 1/2 kg řepy přidáte:
2 rovné kávové lžičky soli – při zpracovávání řepy naslano
1/2 rovné kávové lžičky soli – při zpracovávání řepy nasladko
KOŘENÍ
Kromě soli můžete přidat i další koření dle vašich zvyklostí.
Pro inspiraci přidávám směs koření, kterou již po několik generací v naší rodině k červené řepě přidáváme.
Na 1/2 kg řepy kromě soli přidávám toto koření:
1 kávová lžička celého fenyklu
1/2 kávové lžičky anýzu
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
Uvařením řepy v tomto koření získáte řepu voňavou a nasládlou (bez zemité příchutě) vhodnou například do salátů nebo slaného koláče. Při vaření řepy na pomazánku nebo třeba na celozrnnou bábovku z červené řepy toto koření nepřidáváte – zde postačí jen sůl.
VAŘENÍ V TLAKOVÉM HRNCI
Tlakový hrnec naplněný červenou řepou, vodou, solí (a případně kořením) zavřete – u starších typů tlakových hrnců ještě dáte ventil (regulátor tlaku) do správné polohy.
Zprudka přivedete k varu – hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu.
V receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“ – a to je moment, kdy snížíte teplotu (a případně ještě u starších typů tlakových hrnců sklopíte ventil) tak, aby ucházelo jen velmi malé množství páry – v podstatě dáte plotýnku téměř na minimum (osobně na indukční desce snižuji teplotu na 400 W) a začnete počítat čas vaření:
- 15 minut – pro řepu křupavou, kterou budete ještě dále tepelně zpracovávat
- 20 minut – pro řepu měkkou k přímé konzumaci
Po uvaření hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát.
Poté vypustíte přes ventil zbytek páry a hrnec otevřete.
Uvedené časy jsou přibližné (vhodné pro řepu o průměru do 10 cm), protože při vaření v tlakovém hrnci záleží na mnoho proměnných – model a stáří tlakového hrnce, druh sporáku na kterém vaříte, tlak v hrnci, množství a velikost červené řepy….
VAŘENÍ V KLASICKÉM HRNCI
Obsah hrnce přivedete zprudka k varu, pak snížíte plamen, přiklopíte pokličkou a na mírném ohni vaříte cca 45 – 90 minut do změknutí řepy (záleží na velikosti řepy – čím je řepa menší, tím dřív je uvařeno).
LOUPÁNÍ
Po uvaření červenou řepu vyndáte z hrnce a počkáte až trochu zchladne.
Ještě teplou ji oloupete nožem obdobně jako brambory na loupačku (když ji necháte zcela vychladnout, jde loupání o poznání hůř).
Na loupání si můžete vzít igelitové rukavice – řepa výrazně barví.
PRAKTICKÉ
Proč se řepa neloupe a vkládá se do horké vody ?
Kdybyste řepu oloupali a vložili do studené vody, zdraví prospěšné látky, živiny i nasládlá chuť by se vařením vylouhovaly do vody, kterou po dovaření vylijete…
dik, uzitecne
To mě těší. Jsem ráda, že jsou vám informace k užitku…
Děkuji za radu, jdu vařit
Děkuji, rada mi pomohla!
Super, uz vařím 3 várku a jsem moc spokojený, díky za návod
Dcera si vysnila salát z červené řepy s kozím sýrem…Nevěděla jsem, co s tou řepou, jestli vařit nebo péct…takže už vím a děkuji za návod. Řepa už se vaří.
moc děkuji za podrobný recept.
Užitečné informace, děkuji pěkně …
Ďakujem velmi pekně, dobry recept
děkuji za cenné info, zejména doba varu a čas loupání 👍