SUROVINY
400 g zelených fazolek
200 g anglické slaniny vcelku
4 veliké stroužky česneku (15 g)
velká špetka soli
Celková energetická hodnota cca 830 kcal.
Z uvedeného množství jsou 2 porce jako hlavní chod bez přílohy, 3 porce jako hlavní chod s přílohou nebo 4 porce přílohové.
PŘÍPRAVA
- Zelené fazolky nejprve spaříte – můžete použít tento jednoduchý návod.
- Zelené fazolky scedíte a necháte důkladně okapat, případně je ještě dosušíte utěrkou.
- Anglickou slaninu nakrájíte na kostičky cca 1×1 cm.
- Česnek nakrájíte na tenké plátky, které pak ještě posekáte nadrobno.
POSTUP
- V hluboké teflonové pánvi částečně opečete na sucho anglickou slaninu, která pustí tuk – pokud by tuku bylo hodně, odstraňte ho lžící, v pánvi stačí tuku v množství 1 – 2 polévkové lžíce.
- Přidáte česnek a dál restujete.
- Když začne česnek zlátnout, přidáte osušené fazolky a vše dohromady ještě opékáte a mícháte cca 3 – 5 minut, aby se prolnuly chutě.
- Fazolky na závěr posolíte a hned podáváte.
Fazolky můžete podávat samotné jako hlavní chod nebo společně s pečenými brambory či pečivem.
Chutné jsou jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu, případně i jako součást zeleninového salátu.
PRAKTICKÉ
- Fazolky při pečení a po upečení nepřiklápějte poklicí a vždy je solte až zcela na závěr – tím zajistíte, že zůstanou křehké a křupavé (nebudou rozměklé a mazlavé).