ZTRACENÉ (pošírované, zastřené) VEJCE

Ztracená vejce jsou velkou pochoutkou – uplatní se v teplé i studené kuchyni.
A jak na ně?

SUROVINY

  • co nejčerstvější vejce
  • voda
  • ocet

PŘÍPRAVA

  • Vajíčko rozklepnete do malé misky.
  • Do druhé misky nalijete studenou vodu.

POSTUP

  • Do 1,5 litru vroucí vody (vodu nesolíte!) přidáte 1 polévkovou lžíci octa.
  • Plamen pod hrncem snížíte natolik, aby voda nevřela, ale aby ode dna jen pouštěla bubliny.
  • Vodu kruhově zamícháte tak, aby se rozpohybovala a vytvořila uprostřed jemný vír.
  • Do tohoto víru z co nejmenší výšky rychle vlijete vajíčko z misky.
  • Po vlití vajíčka do horké vody již dál vodu nemícháte. Aby se bílek kolem žloutku obalil rovnoměrně, je možné si pomoci dvěma polévkovými lžícemi (chce to trochu zručnosti).
  • Vaříte (resp. voda probublává) v hrnci bez pokličky 3 – 4 minuty.
  • Pak opatrně vyndáte vajíčko děrovanou naběračkou a vložíte do misky se studenou vodou.
  • Stejně postupujete i s dalšími vajíčky.

Výsledkem je vajíčko, jehož bílek je uvařený (lepší je možná použít slovo sražený), ale uvnitř schovaný žloutek zůstává tekutý.
Takto upravené vajíčko se používá k studeným zeleninovým salátům, k teplým zeleninovým jídlům, jako příloha k čočkovému pyré nebo ke koprové omáčce, na tousty, k teplé šunce, k restovaným žampionům, k tvarohovým knedlíčkům se špenátem nebo jako vložka do polévky – třeba do kulajdy.

PRAKTICKÉ

  • Zvolte dostatečně široký hrnec, aby se vám do něj pohodlně vešla ruka s miskou a vajíčkem, které budete vlévat do středového víru.
  • Vodu nesolíte, protože sůl zvyšuje bod varu. Po osolení by se voda vařila moc zprudka, a to je přesně to, co při vaření ztraceného vejce nepotřebujeme.
  • Vložením do misky se studenou vodou se vajíčko prudce zchladí a tím se ukončí jeho var.
  • Abyste dosáhli kvalitního tvaru zastřeného vejce, je vhodné v hrnci vařit vždy jen jedno vajíčko.