Ztracená vejce jsou velkou pochoutkou – uplatní se v teplé i studené kuchyni.
A jak na ně?
SUROVINY
- co nejčerstvější vejce
- voda
- ocet
PŘÍPRAVA
- Vajíčko rozklepnete do misky.
- Do druhé misky nalijete studenou vodu.
POSTUP
- Do 1 litru vroucí vody (vodu nesolíte !) přidáte 1 polévkovou lžíci octa.
- Plamen pod hrncem snížíte natolik, aby voda nevřela, ale aby ode dna jen pouštěla bubliny.
- Vodu kruhově zamícháte tak, aby se rozpohybovala a vytvořila uprostřed jemný vír.
- Do tohoto víru z co nejmenší výšky rychle vlijete vajíčko z misky.
- Po vlití vajíčka do horké vody již dál vodu nemícháte. Aby se bílek kolem žloutku obalil rovnoměrně, je možné si pomoci dvěma polévkovými lžícemi (chce to trochu zručnosti).
- Vaříte (resp. voda probublává) v hrnci bez pokličky 3 -4 minuty.
- Pak opatrně vyndáte vajíčko děrovanou naběračkou a vložíte do misky se studenou vodou.
- Stejně postupujete i s dalšími vajíčky.
Výsledkem je vajíčko, jehož bílek je uvařený – lepší je možná použít slovo sražený, ale uvnitř schovaný žloutek zůstává tekutý.
Takto upravené vajíčko se používá k studeným zeleninovým salátům, k teplým zeleninovým jídlům, jako příloha k čočkovému pyré nebo ke koprové omáčce, na tousty, k teplé šunce, k restovaným žampionům, k tvarohovým knedlíčkům se špenátem nebo jako vložka do polévky – třeba do kulajdy.
PRAKTICKÉ
- Na přípravu je lepší použít raději hrnec než kastrol, aby byl vír dostatečně vysoký.
- Vložením do misky se studenou vodou se vajíčko prudce zchladí a ukončí se var.
- Abyste dosáhli kvalitního tvaru zastřeného vejce, je vhodné v hrnci vařit vždy jen jedno vajíčko.