ZELŇAČKA S KLOBÁSOU

SUROVINY

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 150 g paprikové klobásy
  • 200 g cibule
  • 1 litr teplého domácího zeleninového vývaru (nebo vody – viz níže)
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 0,5 litru vody na uvaření brambor

Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1.600 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Kysané zelí propláchnete v cedníku studenou vodou, necháte okapat a pokrájíte na menší kousky.
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Klobásu pokrájíte na tenká kolečka a nasucho orestujete na pánvi.
  • Brambory oškrábete, nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm, vložíte do hrnce s 0,5 l studené vody, přidáte 1 kávovou lžičku soli a vaříte cca 10 min doměkka. Polovinu brambor vyndáte a ponecháte stranou, druhou polovinu rozmixujete ponorným mixérem včetně vody dohladka.

POSTUP

  • V hrnci na oleji zpěníte cibuli, přidáte kysané zelí a restujete cca 5 minut.
  • Zalijete zeleninovým vývarem, přidáte koření, 1 kávovou lžičku soli, pepř, vypečený tuk z klobásy a  polovinu množství orestované klobásy.
  • Přivedete k varu a vaříte na mírném ohni cca 20 minut do změknutí zelí.
  • Vlijete rozmixované brambory, zamícháte a provaříte ještě cca 5 minut.
  • Těsně před dokončením přidáte do polévky na prohřátí druhou polovinu orestované klobásy a druhou polovinu brambor.

Jednodušší varianta :
Nemusíte vařit brambory zvlášť a pak je mixovat. Můžete je nakrájet na kostičky a po 20 minutách vaření polévky je vhodit do hrnce se zelím a cca10 minut povařit doměkka. S rozmixovanými bramborami je však polévka chutnější a jemnější.

Postní varianta:
vaříte dle návodu, pouze vynecháte klobásu

PRAKTICKÉ

  • Zelí proplachujete vodou proto, aby polévka nebyla moc kyselá.
  • Domácí zeleninový vývar můžete nahradit 1 litrem převařené teplé vody a 1 polévkovou lžící sušeného zeleninového bujonu Würzl.
  • Pokud by polévka byla až moc hustá (záleží na moučnatosti brambor), zředíte ji vývarem nebo převařenou horkou vodou do požadované hustoty.
  • Svou silou se polévka řadí mezi ty, které přijdou vhod například po bujarém silvestrovském večírku :).