SUROVINY
700 – 1000 g květáku
200 g balkánského sýra
200 g zakysané smetany
200 g anglické slaniny
5 vajec velikosti M
15 ml oleje
hrst petrželky nebo pažitky (nemusí být)
Z uvedeného množství jsou 2 – 3 porce bez přílohy nebo 4 – 5 porcí s přílohou.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.930 kcal.
PŘÍPRAVA
- Květák očistíte a rozdělíte na větší růžice o velikosti vejce.
- Květák předvaříte: vložíte ho do vroucí osolené vody (na 3 litry vody 2 rovné polévkové lžíce soli) a vaříte cca 5 minut. Poté scedíte, ochladíte proudem studené vody a necháte dobře okapat.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
- Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
- Pažitku či petrželku pokrájíte nahrubo.
- Do mísy rozklepnete vejce, přidáte smetanu, balkánský sýr a vše důkladně promícháte.
- Zapékací mísu vymažete olejem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do zapékací mísy nebo pekáčku naskládáte v jedné vrstvě předvařené růžice květáku.
- Povrch posypete bylinkami a anglickou slaninou.
- Rovnoměrně zalijete vaječnou směsí a vložíte do trouby.
- Pečete na 190 °C cca 30 – 40 minut do zlatavého opečení.
Zapečený květák podáváte teplý jako hlavní chod – buď samotný nebo s vařenými či pečenými bramborami. Květák je chutný je i zastudena – třeba jako večeře.