ZAPEČENÝ KVĚTÁK S ANGLICKOU SLANINOU

700 g květáku
200 g balkánského sýra
200 g zakysané smetany
100 g anglické slaniny
5 vajec velikosti M
1 polévková lžíce oleje
hrst petrželky nebo pažitky (nemusí být)

Z uvedeného množství jsou 2 veliké porce bez přílohy nebo 4 porce s přílohou.
Recept je vhodný pro nízkosacharidovou, bezlepkovou a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1.930 kcal.
Květák očistíte, rozdělíte na větší růžice velikosti pěsti, vložíte do vroucí osolené vody a vaříte cca 5 minut.
Poté scedíte, ochladíte proudem studené vody a necháte dobře okapat.
Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.
Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky cca 1 x 1 cm.
Pažitku či petrželku pokrájíte nahrubo.
Do mísy rozklepnete vejce, přidáte smetanu, sýr, bylinky a vše důkladně promícháte.
Zapékací mísu vymažete olejem a naskládáte do ní vařené růžice květáku.
Zalijete vaječnou směsí a povrch posypete anglickou slaninou.
Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 30 minut dozlatova.
Zapečený květák podávejte teplý jako hlavní chod – buď samotný nebo s vařenými brambory.
Chutný je ale i zastudena – třeba jako večeře.