SUROVINY
300 g polohrubé mouky
100 g cukru
1 kávová lžička jedlé sody
50 ml rostlinného oleje
300 ml mléka
2 vejce velikosti M
300 – 500 g švestek (váha s peckami)
Na drobenku:
50 g cukru
50 g másla
100 g hrubé mouky
Uvedené množství je na plech o velikosti cca 27 x 35 cm.
Celková energetická hodnota cca 2.400 kcal.
PŘÍPRAVA
- Švestky vypeckujete a rozpůlíte.
- Připravíte drobenku – smícháte změklé pokrájené máslo, cukr, mouku a vše rukou tak dlouho zpracováváte, až vám vznikne drobivá směs.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, sodu, olej, vejce, mléko a vypracujete řidší těsto.
- Těsto vylijete na plech a rozprostřete ho pomocí stěrky po celé ploše plechu.
- Pokladete švestkami řezem dolů rovnoměrně do kříže.
- Koláč posypete drobenkou.
- Vložíte do trouby a pečete na 190 °C dozlatova cca 30 minut.
Tento recept patří do zlatého fondu receptů naší rodiny a abych zachovala autenticitu a tradici receptu, peču ho z bílé mouky a mléka. Přesto však občas udělám i celozrnnou variantu…
VARIANTA S CELOZRNNOU MOUKOU
bílou mouku nahradíte 300 g celozrnné hladké pšeničné nebo špaldové mouky, navíc přidáte do těsta 50 ml studené vody a pak již postupujete shodně s receptem.
PRAKTICKÉ
- Švestky pokládejte na těsto rovnoměrně vedle sebe a pod sebe – do mřížky. Po upečení se vám bude koláč lépe krájet na menší kousky – budete krájet jen těsto a nebudete muset překrajovat švestky.
- Když každou půlku švestky před položením na těsto mírně rozmáčknete (roztáhnete lehce do šířky), popraská jí okraj a narušíte její strukturu. Švestky pak při pečení pustí do těsta šťávu a těsto bude vláčnější.